Orginalni recept za Burek iz Bosne
Mnoge buregdzinice u Bosni prave burek na ovaj nacin jer je naj jednostavnije i naj brze. Za ovaj burek vam netreba veliki prostor ili oklagija a sto je naj bitnije svima uspe, ukusno, bez napora da bi ste dobili tanko prozirno testo. Ja sam punila i sa mesavinom sira i kiselog vrhnja, jako fino. Probacu da punim i sa krompirom, slatkim nadevom ( visnjama i jabukama ). Moj radni prostor je bila silikonska podloga koju sam nauljila.
Sastojci
- 500 gr mekog brasna
- 260 ml mlake vode
- 15 gr soli
- 1 zlica ulja ( neko stavi a neko ne )
- .....Fil....
- 1-2 zlice ulja
- 1 glavica crvena luka sitno naseckana
- 500 gr mlevene govedine ( junetine )
- 1.5 zlicica soli
- 1/2 zlicice mlevenog bibera
- Plus 120 ml ulja
Priprema
- 1.Umesiti testo i dobro izraditi. Oblikovati 8 loptica. Ca 100 gr teske svaka loptica.
- 2.Ulijte u posudu 120 ml ulja i u to uvaljajte loptice i neka stoje u ulju 30 min do 1 sat.
- 3.Na zagrejanom ulju ( 1 - 2 zlice ) poprziti luk dok nepostane staklast, te dodati mleveno meso, promesati, dodati sol i mleveni biber, pa dinstati dok meso nepromene boju. Ukloniti sa vatre i ohladiti
- 4.Na nauljenoj radnoj povrsini ili jos najbolje na silikonskoj povrsini takodje nauljenoj, dlanovima rastanjujte testo sto tanje, prstima rastanjujte krajeve. Naneti 1/8 fila na duzi kraj. ( ulje za rad je iz posude gde su se odmarale jufke ).
- 5.Urolati.
- 6.Smotati u burek
- 7.Tako pripremljene bureke stavljati u dobro nauljenu tepsiju. ( tepsiju nauljiti sa uljem u kome su se odmarale loptice ), nauljiti svaki burek ( sa istim uljem iz posude ). Staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici na 190 - 200 stepeni.
- 8.Bureke peci dok neporumene do 30 minuta ili vise, ovisno od pecnice.
Nema komentara:
Objavi komentar