subota, 4. veljače 2017.

23 najlepše torte

23 najlepše torte

Torta za slavlje i svečane prilike treba da bude odgovor na želje vaših ukućana ali i iznenađenje za najdraže goste...
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Svaka domaćica ima specijalnu zbirku najlepših recepata koje čuva za posebne prilike! 

Kad pripremate svoja porodična slavlja, uzmite u obzir šta vaši ukućani najviše vole ali se potrudite i da sastojci za jela budu najlepši, zdravi i hranljivi!

Kolači su, naravno, uvek "zvezde" kulinarskih majstorija, a među njima - torte - dive nad divama!

Za vas smo izabrali 25 najlepših torti od kojih će sigurno bar jedna postati deo vaše najlepše zbirke!

Torta “Pavlova” sa jagodama


Laka, nežna, prozračna i zavodljiva… najlepša “balerina” među tortama…
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci (za 12 parčića): 

5 belanaca 
 so 
 400 g šećera 
 2 kašičice skroba 
 2 kašičice vanilin-šećera
200 g slatke pavlake 
150 g punomasne pavlake
500 g jagoda
3 kašike sirupa od vanile
nekoliko listića nane 
Priprema:

Zagrejte rernu na 100 stepeni. Stavite belanca u posudu za mućenje, dodajte prstohvat soli i mutite mikserom postupno dodajući 270 g šećera sve dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte skrob i vanilin-šećer, pa smesu nanesite na papir za pečenje u obliku kruga. Stavite da se suši u rerni 3-4 sata. Izvadite koru i ostavite da se ohladi.

Ulupajte slatku pavlaku, dodajte preostali šećer, pa umešajte i kiselu pavlaku i nafilujte koru. Operite i očistite jagode, pa ih presecite uzduž. Nakapajte ih sirupom od vanile i poređajte po torti, pa ukrasite listićima nane i poslužite.

Vreme pripreme: 30 minuta + 3-4 sata sušenja 

Lisina kuvarica: švarcvald torta

Jedinstveni slatko-kiseli ukus ove tradicionalne torte i dalje je česti izbor majstora kulinarstva...
Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva
Sastojci:

5 jaja 
5 kašika brašna
5 kašika šećera
5 kašika ulja 
1 prašak za pecivo
5 kašika kakaa 
1 l slatke pavlake
500 g višanja 
još 200 g šećera
200 g čokolade 
50 g gustina
100 g prah-šećera
Priprema: Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera. Posebno umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. Lagano, ne mikserom, pomešajte sa belancima i sipajte u kalup za pečenje. Peci te oko 30 minuta na 180 stepeni. Pečenu koru isecite na tri dela. Višnje stavite u pola litre vode, dodajte 200 g šećera i kuvajte 10 minuta.

Gustin razmutite u malo hladne vode i dodajte u višnje, zgusnuće se trenutno, sklonite sa vatre i ohladite. Slatku pavlaku umutite a čokoladu otopite. Sada ređajte koru, otopljenu čokoladu, fil od višanja pa pavlaku i tako redom. Premažite pavlakom i ukrasite višnjama.

Recepti Sandre Đuretić bili su među najlepšima u Lisinoj akciji "Moj lični kuvar", a objavljeni su u magazinu Lisa 14, u aprilu 2014. godine.

Sandra Đuretić je kuvarica iz Beograda, čija strast za kulinarstvom potiče još od malih nogu. S godinama, strast za kuvanjem joj se sve više uvlačila pod kožu, pa i dan danas svakodnevno priprema razne poslastice, kako na poslu tako i kod kuće za svoje najmilije.

Svečana poslastica: zlatna torta od šargarepe "24 karata"


Neodoljiva zlatna poslastica - torta od šargarepe u obliku zlatne poluge!
Foto: Instructables.com/Paige Russell   Foto: Instructables.com/Paige Russell
Sastojci:

Za testo:

2,5 dcl ulja
150 gr šećera
100 gr smeđeg šećera
5 jaja
24 male „bebi“ šargarepe
1 ½ kašičice ekstrakta od vanile
150 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 ¾ kašičice cimeta
1 ¾ kašičice mlevenog, sušenog đumbira
1 ¾ kašičice mlevenog turmerika
malo soli
Za fil:

300 gr švapskog ili maskarpone sira
110 gr putera
50 gr prah šećera
1 kašičica ekstrakta od vanile
1 kašičica limunovog soka
Za dekoraciju:

700 gr belog fondana
700 gr žutog fondana
crvena, žuta i zelena boja za kolače
25 jestivih zlatnih listića
Priprema: Šargarepe očistite i usitnite u blenderu. Umutite jaja sa šećerom i uljem. Dodajte brašno, začine i šargarepe pa pecite oko sat vremena na 180 stepeni.

Za fil umutite sve sastojke i ostavite da se ohladi. Pečeni kolač poravnajte nožem (odsecite ispupčeni gornji deo) tako da dobijete ravni kvadar. Premažite kolač filom.

Za dekoraciju, izmešajte fondane i boju za kolače tako da dobije željenu nijansu (pogledajte video). Utisnite žigove po želji. Presvucite tortu zlatnim listićima 

Snežna torta od maskarpone sira i kokosovog mleka

Lagana, kremasta torta u obliku zvezde ima izuzetan ukus zahvaljujući kokosovom mleku uz kombinaciju vrhunskih sastojaka...
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci (za 12 parčića):

3 gotove kore za tortu 
2/3 kesice želatina
150 g maskarponea (ili mladog neslanog sira)
5 kašika šećera u prahu 
6 kašika kokosovog mleka (iz konzerve)
kašika limunovog soka
1/2 kašičice rendane kore limuna
5 dl slatke pavlake
150 g kokosovog brašna 
250 g čokoladnog krema
kesica učvršćivača šlaga
Priprema:  Kore isecite u obliku zvezda. Razmekšajte želatin. Izmešajte maskarpone, 4 kašike šećera u prahu, kokosovo mleko, koru i sok od limuna. Rastopite želatin i pomešajte s tri kašike krema. Dodajte sve to u preostali krem, promešajte i ostavite da se hladi. Čvrsto umutite polovinu pavlake sa 100 g kokosovog brašna i dodajte u želirani krem. Prvu zvezdu stavite na tacnu za tortu. Zagrejte 150 g čokoladnog krema, pa na zvezdu izručite polovinu, a zatim trećinu krema sa sirom. Stavite odozgo drugu zvezdu, premažite je preostalim kremom i prelijte preostalim kremom od sira. Preklopite trećom zvezdom. Ostavite na hladnom oko dva sata. Čvrsto ulupajte preostalu pavlaku, šećer u prahu i učvršćivač, pa premažite tortu. Preostalo kokosovo brašno malo propržite i njime pospite tortu. Ukrasite kremom od čokolade.

Fina torta od lešnika i višanja

Idealna kombinacija jakih i lakih ukusa: čokolada i lešnik sjajno se slažu sa ukusom voća...
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci (za 16 parčića):

8 jaja 
200 g šećera
kašičica soka od limuna
malo soli 
100 g brašna
150 g mlevenih lešnika
4 dl pavlake
2 kesice učvršćivača šlaga 
kesica vanilin-šećera 
50 g šećera
125 g mlevenih lešnika
2 kašike soka od trešanja 
5-6 kašika džema od višanja 
čokoladne zvezdice
Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni. Dobro umutite šećer i žumanca, a belanca, sok od limuna i so čvrsto ulupajte. Sipajte sneg u krem od žumanaca, dodajte brašno i lešnike i izmešajte.  Masu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh (prečnika 26 cm), poravnajte i pecite oko 45 minuta. Ostavite da se ohladi, a onda presecite napola. Za fil čvrsto ulupajte pavlaku, učvršćivač, vanilin-šećer i šećer, pa dodajte orahe. Izmešajte sok od trešanja i džem, i premažite donju koru. Nafilujte trećinom pavlake, preklopite drugom korom i premažite preostalom pavlakom. Ostavite da se hladi oko jedan sat. Ukrasite čokoladnim zvezdicama. 

Recepti za najlepše poslastice: snežna ruska torta s orasima



U hladnim zimskim večerima ova torta greje srce, a u vrelim letnjim noćima hladi nepce i umornu dušu! Recept za uživanje....
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Sastojci: 

Za kore:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika seckanih oraha
3 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna
1-2 kašike mlevenog keksa
Za fil:

1 dl mleka
200 g šećera
200 g mlevenih oraha
250 g putera
malo ruma
Priprema:

Kore: Umutite jaja i šećer pa umešajte ostale sastojke. Sipajte pola smese u podmazan pleh i ispecite u rerni. Ispecite i drugu polovinu, pa svaku koru presecite napola (da dobijete četiri kore). Kore poprskajte rumom.

Fil: Mleko pomešajte sa šećerom i stavite da prokuva. Dodajte mlevene orahe i pomešajte. Umutite puter mikserom i postepeno dodajte fil od oraha. Mutite sve dok fil sasvim ne pobeli. Nafilujte kore.

Bogata torta od badema za ekstra domaćice: torta "opera"


Uz bogati ganaš od pavlake i čokolade, mešavina sastojaka u ovoj torti dovedena je do pravog savršenstva!
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:

Za biskvit:

6 belanaca 
30 g šećera
225 g mlevenog blanširanog badema
225 g šećera u prahu
6 jaja
70 g brašna
45 g putera
Za sirup:

1,25 dl vode
80 g šećera
1½ kašika instant kafe
Za krem:

2 kašike instant kafe
2 kašike vrele vode
100 g šećera
60 ml vode
jaje
žumance
200 g putera
Za ganaš:

250 g crne čokolade
1,25 dl punomasnog mleka
60 ml slatke pavlake
60 g putera
Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje
115 g putera
Priprema: Za biskvit rernu zagrejte na 220 stepeni. Dva pleha (30x40 cm) obložite papirom za pečenje. Ovlaš ulupajte sneg pa dodajte šećer i mutite dok ne postane čvrst. U drugoj posudi srednjom brzinom mutite badem, šećer u prahu i jaja oko 3 minuta da dobijete penastu smesu. Dodajte brašno i mutite najmanjom brzinom tek toliko da se umeša u smesu. Zatim lopaticom pažljivo umešajte sneg od belanaca, a potom i rastopljen puter. Smesu podelite u dva pleha i izravnajte površinu. Pecite 5-7 minuta - biskvit mora biti svetlosmeđ. Izvadite iz rerne, prekrijte komadom papira za pečenje i pažljivo okrenite, pa uklonite papir na kojem se pekao. Papir okrenite i čistom stranom prekrijte biskvit. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za sirup pomešajte sve sastojke u šerpi i pustite da zavri. Ostavite da se ohladi. 

Za krem rastopite instant kafu u vrućoj vodi. Zakuvajte šećer i vodu i mešajte dok se šećer ne rastopi. Potom nastavite da kuvate bez mešanja dok sirup ne zavri. Jaje i žumance mutite dok masa ne postane svetla i penasta. Potom, muteći najmanjom brzinom, u tankom mlazu dodajte sirup. Zatim povećajte brzinu na srednju i mutite još 5 minuta da se smesa zgusne. Lopaticom razmutite omekšali puter i dodajte u smesu po 2 kašike muteći srednjom brzinom. Na kraju povećajte brzinu i mutite dok se krem ne zgusne i postane svilenkast. Dodajte kafu, pa stavite u frižider na 20 minuta - dok se krem ne zgusne da možete filovati biskvit. Pri tom ga često promešajte. 

Za ganaš izlomite čokoladu u činiji. Mleko i pavlaku zagrejte do vrenja i prelijte čokoladu. Ostavite da odstoji minut, pa dobro promešajte da se sva čokolada rastopi, a masa postane glatka i sjajna. Puter mutite dok ne postane kremast, pa ga u 2-3 navrata umešajte u ganaš. Ostavite u frižideru oko 20 minuta - dok se ne stvrdne za filovanje, ali ga promešajte svakih 5 minuta. 

Biskvite isecite tako da dobijete dva lista od 25x25 cm i dva od 25x12,5 cm. Na podlogu stavite veći komad, nakapajte sirupom i premažite sa ¾ krema. Odozgo stavite dva manja komada, nakapajte sirupom i premažite ganašom. Prekrijte poslednjim komadom, navlažite sirupom i premažite preostalim kremom. Izravnajte i ostavite u frižideru najmanje sat, a najviše 6 sati da se dobro ohladi. 

Za glazuru u šerpi rastopite puter do vrenja. Sklonite s vatre pa uklonite penu. Bistar tečni puter sipajte u činiju, a beli ostatak bacite. Čokoladu rastopite na pari, umešajte pročišćen puter i ravnomerno prelijte kolač. Vratite kolač u frižider, a kad se ohladi, isecite ga po želji.    

Savet: Biskvit možete ispeći i dan ranije, pa ga do filovanja držati na sobnoj temperaturi. I sirup možete napraviti unapred jer u frižideru može da stoji nedelju dana. Krem i ganaš možete pripremiti 3 dana ranije i držati u frižideru, ali ih pre filovanja neko vreme ostavite na sobnoj temperaturi.

Ganaš je mešavina pavlake i istopljene čokolade, kojoj se daje aroma po želji i koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ako treba da bude čvršći, dodaje mu se puter da bi se bolje stegao.

Karamel fantazija za svečane prilike: nepečena torta Šeherezada



Jednostavni sastojci odabranih ukusa čine sjajan spoj za ovu izdašnu tortu!
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:

600 g plazma keksa 
250 g maslaca
6 kesica pudinga od karamele
15 kašika šećera
150 g šećera u prahu
1,5 l mleka
500 g šlag-krema
5 dl kisele vode
Priprema: U mleku skuvajte razmućen puding s 15 kašika šećera i ostavite da se ohladi. Umutite maslac sa 150 g šećera u prahu i sjedinite s pudingom. Posebno umutite šlag-krem s kiselom vodom. Tortu filujte po sledećem redosledu: plazma keks (ne kvasite ga), fil, šlag, keks... Postupak ponavljajte dok ne potrošite materijal tako da šlag bude poslednji.

Recept za ljubitelje neobičnih slatkiša: bela "panj" torta


Tradicionalna novogodišnja torta može se napraviti i u specijalnom izdanju: ovoga puta, kao "posuta snegom"!
 Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:

Za testo:

100 gr šećera u prahu
4 jaja
120 gr brašna
1/2 kašičice cimeta u prahu
2 kašike rendane čokolade
Za fil:

200 gr putera
1 kašičica šećera u prahu
150 gr bele čokolade
100 ml slatke pavlake
jaka crna kafa, ohlađena
čokolada s lešnicima, narendana
Priprema:

Umutite šećer i jaja, dodajte prosejano brašno, cimet i narendanu čokoladu. Sipajte u pleh za rolat, postavljen pek-papirom. Pecite deset minuta i odmah po vađenju iz pleha savite u rolat. Pogledajte u galeriji slika kako da to uradite.

Umutite puter i prah šećer. Zagrejte pavlaku i otopite belu čokoladu. Dodajte u mešavinu putera i šećera. Ohladite na kratko, pa mutite dok ne postane meka i maziva masa. Pokrijte i ostavite u frižideru do filovanja.

Odmotajte rolat, skinite pek-papir, po želji odsecite suve ivice testa, pa premažite četkicom kafom. Pospite rendanom čokoladom s lešnicima, premažite polovinom fila.

Savijte rolat, premažite odozgo filom, pa rashladite u frižideru. Vrhom viljuške izvedite dekoraciju po površini fila, tako da podseća na koru panja. Dekorišite po želji.

Najlepše svečane torte: "poljubac" torta

Ova lagana torta biće najtraženija posle obilnih obroka, kad vam se jede nešto slatko uprkos kaloričnom ručku....
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Sastojci:

250 g maslaca
200 g čokolade
100 g šećera u prahu
6 jaja
300 g plazme
13 kašika mlevenog keksa
kesica šlaga + mleko po uputstvu
mleko (za natapanje)
Priprema: Umutite penasto maslac sa šećerom u prahu i dodajte otopljenu čokoladu. Kad se masa ujednači, dodajte mleveni keks i umućena žumanca. Posebno umutite u čvrst sneg belanca i varjačom ih umešajte u masu sa keksom. Plazmu umačite u mleko i ređajte: natopljena plazma, fil, natopljena plazma, fil. Tortu prekrijte odozgo i sa strane umućenim šlagom.

Svečana torta sa orasima i lešnicima


Ako vam kažemo da u ovoj torti ima čak i badema, pomislićete da nema tako svečane prilike koja zaslužuje ovakvu poslasticu!
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:

10 jaja
150 gr putera
160 gr šećera
120 gr oraha
80 gr čokolade
malo cimeta
Za fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
200 gr putera
2 štangle čokolade
100 gr lešnika
Za preliv:

100 gr čokolade 
50 gr badema
Priprema:

Rastopiti 80 gr čokolade, pomašati sa žumancima umućenim sa šećerom i omekšalim puterom. Posebno umutiti belanca i dodati ih masi od žumanaca. Dodati malo cimeta i peći.

Za fil: umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera i kuvati na pari. Kad masa postane gusta dodati 200 gr putera, 2 štangle otopljene čokolade i lešnik koji je prethodno prepečen i samleven. 

Ohlađenu tortu preseći na tri dela i filovati. Premazati je odozgo i sa strane pa preliti rastopljenom čokoladom u koju je dodato malo putera ili ulja. Posuti oljuštenim i seckanim bademima.

Kapri torta s beze korama

Savršenim ukusom i izgledom, kapri torta s beze korama će vam se odužiti za prilično dugo vreme koje morate da joj posvetite...
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Sastojci:

12 belanaca 
600 g šećera 
čep od flaše sirćeta
Voćni fil:

400 g bobičastog voća (jagode i maline) 
15 kašika šećera 
12 kašika gustina 
1/2 l vode + 3 dl vode
Vanilin fil: 

8-10 žumanaca 
10 kašika brašna
5 kašika pudinga od vanile 
250 g šećera 
1 l mleka 
250 g margarina
Dekoracija:

250 g čokolade 
šlag ili slatka pavlaka 
Priprema: Belanca izmiksujte sa šećerom da bude gusto i sjajno i da se sav šećer otopi. Na kraju mućenja dodajte čep sirćeta. Koru pecite, odnosno sušite u velikom plehu (od rerne) na 100 stepeni 2,5-3 sata. Za voćni fil u 3 dl vode stavite sve voće zajedno sa šećerom, i kad uzavri malo ispasirajte. Gustin izmešajte s 1/2 l vode i dodajte voću, kuvajte da se lepo zgusne. U hladno dodajte 3-4 kašike umućene slatke pavlake ili šlaga. Za vanilin fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, puding od vanile i postepeno mleko. Sve kuvajte na srednjoj vatri da se zgusne. U hladno dodajte umućen margarin. Čokoladu otopite na pari s vrlo malo ulja. 

Beze koru presecite na pola, po želji možete i na tri dela (tako će torta biti viša i uža). Slažite tortu sledećim redosledom: kora - voćni fil - žuti fil - poprskajte čokoladom, kora - voćni fil - žuti fil - poprskajte čokoladom. Bogato premažite slatkom pavlakom ili šlagom. Dekorišite po želji ili isprskajte i površinu torte čokoladom, dodajte voće… Pustite mašti na volju. 

Raskošna nugat torta sa orasima i višnjama za specijalne prilike


Poznata kao kremasta i sočna ova raskošna čokoladna torta idealna je za slave i rođendanske prilike.
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Sastojci:

14 belanaca
14 kašika šećera
2 žumanceta
14 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
kašičica praška za pecivo
Prvi fil

12 žumanaca
2 jajeta
6 kašika šećera
150 g bele čokolade
250 g margarina
200 g mlevenih pečenih lešnika
2 kašike šećera u prahu
Drugi fil

300 g šlaga u prahu
po potrebi, gazirana mineralna voda
Glazura

250 g mlečne čokolade
2 dl kisele pavlake
I još: višnje iz tegle ili smrznute (oko 800 komada)

Priprema: Umutite 7 belanaca uz postepeno dodavanje 7 kašika šećera u čvrst sneg. Na kraju dodajte žumance i umutite najmanjom brzinom. Lagano dodajte i sjedinite i 7 kašika oraha, 2 kašike brašna i 1/2 kašičice praška za pecivo.

Izručite u pleh dimenzija 25x35 cm i obložen pek papirom. Pecite 15-20 minuta na 180 stepeni. Ceo postupak ponovite još jednom, treba da dobijete 2 kore. Za prvi fil umutite žumanca i cela jaja sa šećerom pa kuvajte na pari. Čim se zagreje, dodajte belu čokoladu izlomljenu na komadiće i sve zajedno mešajte 15-ak minuta. Ostavite da se ohladi. Posebno umutite margarin sa šećerom u prahu. Sjedinite fil od žumanaca, margarin i lešnike.

Za drugi fil umutite čvrst šlag uz postepeno dodavanje kisele vode. Slažite tortu na sledeći način: kora–prvi fil–višnje–drugi fil–kora–prvi fil–višnje–drugi fil. Preko drugog fila stavite glazuru za koju ćete istopiti mlečnu čokoladu na pari. Čim se istopi, sklonite je s vatre i dodajte kašiku po kašiku kisele pavlake uz intenzivno mešanje. Dobićete dosta glazure. Premažite obilno tortu sa svih strana.

Napomena: Ne brinite ako vam na početku deluje da se torta neće dobro stegnuti. Kad je stavite u frižider više neće biti problema.

Svečana torta vrhunskih domaćica: grilijaš torta od oraha



Ova svečana torta biće apsolutni dokaz kako vašeg poslastičarskog umeća, tako i kreativnosti i smisla za dekoraciju.
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:

8 jaja
800 gr šećera
250 gr putera
300 gr oraha
250 gr brašna
240 gr prah-šećera
Priprema: Istopiti 600gr šećera i kad dobije zlatnu boju umešajte mlevene orhe. Deo smese rastanjiti na plehu i oblikujte ukrase za dekoraciju.

Umutiti sneg od belanaca sa 200 gr šećera, dodati žumanca, brašno i polovinu mase grilijaša. Peći u okruglom plehu na 180 C. Iseći na dva ili tri dela, po želji.

Za fil: umutiti puter sa prah šećerom, dodati ostatak grilijaša. Filovati tortu po sredini, sa strane i odozgo i dekorisati ukrasima od grilijaša i kremom.

Saher torta


Svaki proveren recept je original po sebi, zar ne?
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:

10 jaja
200 gr šećera
200 gr lešnika
400 gr čokolade
200 gr mlevenog milihbrota (slatka prezla)
200 gr šlaga
300 gr pekmeza od kajsije
Priprema: Belanca umutiti sa šećerom, žumanca umutititi sa 200 gr rastopljene čokolade, dodati razmekšan buter, pomešati sa snegom od belanaca. Dodati prepečen i samleven lešnik, slatku prezlu, izmešati i seći u okruglom plehu prečnika 25 cm na temperaturi od 200 C. Iseći na tri dela, filovati džemom od kajsija. Prelite čokoladom rastopljenom sa malo šećara i malo ulja i ukrasiti šlagom.

Grofica torta


Snežnobela torta daje vam bezbroj mogućnosti za kreativnu dekoraciju.
Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Sastojci:

10 jaja
400 g čokolade
400 g šećera u prahu
2 maslaca
5 vanilica
400 g šlaga
1 limun
mleko za šlag
2 pakovanja puslica od 200 g
Priprema:

Napravite i ispecite 2 patišpanja od po 5 belanaca, 5 kašike šećera, 5 kašike brašna i malo narendane limunove kore. Za fil pomešajte 10 žumanaca sa 100 g šećera i skuvajte na pari, dodajte čokoladu i maslac koji je prethodno izmućen sa šećerom u prahu. Dodajte vanilice. Fil lepo izmešajte i malo ukuvajte. Ređajte ovim redom: patišpanj beli, pa fil, puslice, fil, pa drugi patišpanj, fil. Tortu odozgo ukrasite šlagom.

Napomena: Listove možete poprskati šerbetom koji je spremljen od malo vode, šećera i isceđenog limunovog soka. 

Laka torta od piškota i čokolade: "markiza" torta (BEZ PEČENJA)

Laka torta od piškota oduvek je pravi spas za domaćice - a "markiza" je među najstarijim adutima iskusnih kuvarica.
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Sastojci:

350 g maslaca 
100 g prah-šećera
10 jaja
100 g šećera
250 g čokolade
3 kutije piškota
1 dl ruma
7,5 dl mleka
kesica šlaga (mleko + šećer, po uputstvu)
kriščice mandarine ili rendana čokolada (za dekoraciju)
Priprema:

Maslac penasto umutite s prah-šećerom. Posebno umutite žumanca sa šećerom i umešajte rastopljenu čokoladu. Obe mase postepeno sjedinite u jednu i na kraju varjačom lagano umešajte čvrst sneg od belanaca. U mešavinu mleka i ruma umačite piškote, poređajte ih po dnu i stranicama kalupa ili šerpe, kao ogradu. Uspite polovinu pripremljenog fila, prekrijte ga slojem piškota natopljenih u mleku i rumu, sipajte i drugu polovinu fila, pa na kraju završite redom natopljenih piškota. Ostavite tortu celu noć u frižideru. Sutradan je izvadite iz kalupa, stavite na tanjir i kratko vreme pre služenja prekrijte šlagom i, po želji, ukrasite kriškama mandarina ili rendanom čokoladom.

Kremasta torta od kafe


Omiljeni crni napitak, nezaobilazan deo jutarnjeg rituala, našao je svoj put i do poslastica i to u najfinijem obliku. Uživajte u kremastom slatkišu sa ukusom "crnog zlata".
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Sastojci:

Za kore:

3 jaja
120 g šećera u prahu
2 belanceta
120 g brašna
½ kašišice cimeta
kašičica mlevene kafe
kašičica praška za pecivo


Za fil:

100 g putera
150 g putera od kikirikija
2 kašike šećera
100 ml slatke pavlake
Za preliv:

100 g cokolade
kašičica putera
2 kašičice vode
šećera u prahu po ukusu
Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Ulupajte jaja sa šećerom. Posebno umutite belanca. Brašno mešajte sa cimetom, kafom i praškom za pecivo, pa umešajte u jaja zajedno sa snegom od belanaca. Smesu sipajte u podmazan kalup pa pecite u rerni 40 minuta. Peceni biskvit ostavite da se ohladi.

Za fil umutite oba putera sa šećerom i umućenom slatkom pavlakom.

Biskvit uzdužno presecite tako da dobijete tri kore. Prvu i drugu koru premažite filom. Preliv napravite tako što ćete istopiti čokoladu sa malo vode, šećerom i puterom. Premažite time tortu i ostavite je u frižideru najmanje tri sata do služenja.

Kulinarski izazov: provereni recept za gabon tortu


Čokoladna gabon torta oduševiće svakog već pri prvom zalogaju...
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Sastojci:

Za fil:

16 žumanaca
350 gr šećera
3 vanilin šećera
300 gr čokolade
250 gr maslaca
125 gr margarina
1 kesica šlaga 
Za koru:

16 belanaca
16 supenih kašika šećera
350gr mlevenih oraha (mogu i lešnici, ali ih treba propržiti pa očistiti ljusku)
16 supenih kašika brašna
1 prašak za pecivo
7 supenih kašika fila
Postupak:

Fil: Žumanca, šećer i vanilin šećer umutite prvo u posudi pa onda kuvajte na pari-10ak min. Žumanca su kuvana kada kašikom provučete kroz njih,i ostaje jasan trag. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Ostavite ovo malo da se prohladi, pa dodajte u izmućen margarin i maslac na sobnoj temperaturi. U ovo dodati izmućeni šlag ali ne čitav. Ostavite fil u frižideru!

Kora: Umutiti belanca(pazite da je posuda velika,suha,i dodajte par zrna soli - daju čvrstoću),pa dodati šećer - mutiti mikserom. Onda drvenom kašikom mutiti i dodati orahe, brašno pomešano sa praškom za pecivo i 7 supenih kašika već napravljenog fila. Najlakše je peći u plehu od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Kora se peče 14 - 16min na 180 stepeni. Kore iseći na 3 šnite da se dobiju 3 jednaka pravougaonika.

Posebno na pari otopiti 100 gr čokolade sa 3 supene kašike ulja. Kada sklonite sa ringle, dodajte jednu supenu kašiku margarina jer će čokoladi dati sjaj i čvrstoću.

Svaku koru premazati filom, a od gore preliti topljenom čokoladom.

Torta se može preliti i ganaš kremom: 120 ml slatke pavlake ugrejati u šerpi, a zatim skloniti sa šporeta i dodati 100 gr topljene čokolade. Vratiti na izvor toplote, da se istopi, zatim prohladiti i preliti tortu.

Recept je poslala naša čitateljka Fata Ejubović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde. 

Torta "Liz Tejlor"


Istovremeno i slatka i sveža, i jaka i nežna, ova torta s pravom nosi ime nezaboravne glumice...
Foto: Stockfood Foto: Stockfood
Sastojci:

6 jaja
6 kašike šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike mlevenih oraha
4 kašike brašna
kesica praška za pecivo
Fil:

300 g mlevenih oraha
300 g mlevene plazme
3 dl soka od breskve
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
200 g čokolade
kašika ulja (za glazuru)
Priprema: Umutite jaja sa šećerom, dodajte kakao, orahe i brašno s praškom za pecivo. Sve dobro promešajte, sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh i ispecite. Kad se sasvim ohladi, prelijte s 2 dl soka od breskve. Dok se kora hladi, napravite fil. Mleveni keks prelijte preostalim sokom od breskve, dodajte mlevene orahe i promešajte. U drugoj činiji penasto umutite maslac sa šećerom u prahu i sjedinite s masom od keksa i oraha. Fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte 100 g otopljene čokolade i promešajte, a drugim delom (svetlijim) premažite koru. Preko prvog fila stavite drugi, sa čokoladom. Tortu prekrijte glazurom od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete otopiti preostalu čokoladu (100 g) s uljem.

Napomena: Ukoliko više volite šlag, čokoladnu glazuru zamenite šlagom. Za svečane prilike, možete ukrasiti tortu i na neki specijalan način.

Sladoled torta sa belom čokoladom


Torta ili sladoled? Ako se odlučite za ovaj recept, tu dilemu možete da zaboravite...
Foto: Stockfood Foto: Stockfood
Sastojci:

Za beze koru:
8 belanaca
400 grama šećera
kašika sirćeta
Za fil:

8 žumanaca
50 g šećera
1/2 l mleka
2 kesice šlaga
125 g margarina
3 kašike brašna
kesica pudinga od vanile
300 g bele čokolade
Priprema:

Umutite belanca, dodajte šećer pa dobro umutite, na kraju dodajte sirće. Pecite koru na 150°C oko 25 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje.

Skuvajte puding u mleku, dodajte umućene brašno, šećer i žumanca. Ohladite i sjedinite sa margarinom, šlagom i rastopljenom belom čokoladom (ostavite 50 g bele čokolade koju ćete narendati za ukras). Tortu stavite u frižider do služenja.

Ombre torta


Sve mora biti nijansirano, ombre je trend već godinama! Nije ni čudo što su tolike kuvarice požurile da u svoj jelovnik dodaju bar jednu nijansiranu, ombre tortu.
Foto:Shutterstock Foto:Shutterstock
Sastojci:

Za koru:

250 gr svežih, očišćenih, jagoda
2/3 šolje mleka
10 kapi ekstrakta vanile
375 gr namenskog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
125 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
250 gr šećera
4 jaja
5 kapi roze prehrambene boje
Za fil:

5 belanaca
125 gr šećera
prstohvat soli
250 grama putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
10 kapi ekstrakta vanile
2 kapi roze prehrambene boje
Postupak:

Ispasirajte jagode u blenderu, dodajte mleko i ekstrakt vanile. U posebnoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so.  Penasto umutite puter i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje da se sve sjedini. Smanjite brzinu miksera pa polako dodajte polovinu mešavine brašna. Kad se sve sjedini, dodajte mešavinu s mlekom, a na kraju postepeno dodajte ostatak brašna.

Podelite smesu na tri dela, u jedan stavite tri kapi boje, u drugi dve i u treći samo jednu (u zavisnosti od proizvođača, može se dogoditi da jačina boje varira pa prilagodite količinu tako da delovi ostanu nijansirani).

Peći u rerni na 180 stepeni Celzijusovih. Podeliti u tri dela, peći u plehu prečnika 20 cm. Pleh namažite puterom, poprašite brašnom i na dno stavite papir za pečenje. Pecite testo oko 30 minuta i čačkalicom proverite da li je pečeno. Ostavite desetak minuta u plehu, pa ohladite na rešetki do kraja.

Krem:

Umutite belanca, šećer i so. Mutite na pari dok se šećer potpuno ne rastopi a onda nastavite da mutite na sobnoj temperaturi sve dok masa ne postane čvrsta i ne pojave se čvrsti "vrhovi" na mestima gde mutilice izlaze iz mase.

Smanjite brzinu mućenja, dodajte puter, kašiku po kašiku. Kad dodate sve, pojačajte brzinu do srednjeg stepena i mutite dok se ne sjedini. Zamenite mutilice na mikseru i ubacite one za testo pa nastavite da mutite dok se krem sasvim ne učvrsti. Ne brinite, nekad to može potrajati i do deset minuta, ali će na kraju krem postati gladak. Tada dodajte vanilu.

Odvojite pola šolje krema i obojite ga prehrambenom bojom. Filujte kore od najtamnije (na dnu) do najsvetlije (na vrhu) neobojenim kremom. Premažite tortu sa strane i odozgo, a za kraj pomešajte malo obojenog krema da biste dobili lep, nijansirani, ombre efekat.

Tri dobre čokoladne torte


Poslastice koje se naprosto tope pod nepcima namenite onima koji umeju da bez ikakve krivice uživaju u slatkim zalogajima.
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Nugat čokoladna torta sa voćem i rumom 
Sastojci: 

Patišpanj: 

30 g iseckanih lešnika 
40 g gorke čokolade 
4 jajeta 
120 g šećera 
100 g brašna 
kašičica praška za pecivo 

I još: 

500 g višanja u rumu (iz tegle) 
200 g gorke čokolade 
250 g nugata 
5 listova želatina 
3 jajeta 
2 kašike ruma 
500 g slatke pavlake 
150 g džema od šljiva 
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za torte sa prstenom obložite papirom za pečenje. Lešnike propržite u tiganju bez ulja. Velikim nožem isecite čokoladu. Jaja i šećer mutite deset minuta dok masa ne postane penasta. Lešnik, brašno, prašak za pecivo i komade čokolade umešajte u masu. Testo sipajte u kalup i pecite 25–30 minuta. Testo ohladite i presecite na pola. Ocedite voće, sačuvajte tečnost. Iseckajte čokoladu i nugat i rastopite na pari. Rastopite u hladnoj vodi želatin. Na pari umutite jaja i kašiku hladne vode. Zagrejte rum, dodajte mu komadiće želatina i mešajte dok se ne rastope. Pomešajte želatin, krem od jaja i mešavinu čokolade i nugata. Ostavite da se masa ohladi. Čvrsto ulupajte slatku pavlaku i umešajte je u pripremljenu masu. Poklopljeno hladite u frižideru još tri sata. 

Koru presecite na pola. Pomešajte džem od šljiva sa 2–3 kašike soka od višanja. Premažite time koru. Dve petine nugat-mase i voća stavite na koru. Preko položite drugu koru, dobro pritisnite i ostavite da se ohladi oko dva sata. 

Tortu izvadite iz kalupa i premažite je s dve petine krema. Ostavite da se ohladi oko 1 sat. Od ostatka krema špricem napravite tufnice i po njima poređajte voće. Po želji ukrasite komadićima čokolade i šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar