kobasice
Ovaj recept je star najmanje 50 godina, i samo jednom sam još naišao na recept di se u kobasice stavlja cimet, ali ne znam di,znam da su mnogi skeptični, ali su ove kobasice odlične kad se malo prosuše za na gradele, u fažol,za kuvanje, mogu se jesti i sirove kad se skroz osuše,ali nisu za slavonce i baranjce, i sve koje vole ljuto,pikantno
Sastojci 10 osoba
10 kg svinjsko meso od okruživanja (formiranja pršuta,pečenica,rebara,vismena,...)
20 dkg morske soli
3-5 g mljeveni muškatni oraščić
3-5 g mljeveni klinčić
5-8 g mljeveni cimet
30 g delikates slatke mljevene paprike
5-8 g mljevene ljute paprike
10-15 g mljevenog crnog papra
Priprema
1.
Samliti meso najkrupnije (10) i začiniti začinima te izmišati više puta s pauzama da se začini sjube s mesom,idealno je to rasporediti u 24 sata,dakle,tek sutradan puniti u criva,ali nije toliko važno,ipak,5-6 sati najmanje je poželjno.
2.
Criva kalibra po želji namočiti u mlačnu vodu te nadivati punilicom ili nastavkom na mašini za mlivenje mesa.
3.
Ja odmah nakon stavljanja na štap malo debljom (pletaćom) iglom izbodem kobasice (vidi se na slici), na svaka 2 cm da se može ocidit tekućina.
Sutradan lagano prodimim i tako svako 2-3 dana dok se ne prosuše. E,sad, to svak mora procinit prema podnebju di suši,a nakon toga staviti u konobu ili tamo di već stavljate suvomesnate proizvode na zrijanje.
Posluživanje
Idealne za gradelavanje, ali odlične i u tepsiji u rerni, u fažolu, s kiselim kupusom, a kasnije i sirove, za sve koji ne vole prezačinjeno.
Nema komentara:
Objavi komentar