utorak, 7. veljače 2017.

3 NAJBOLJE POSNE TORTE

3 NAJBOLJE POSNE TORTEĐ

Posna torta sa žitom




SASTOJCI ZA POSNU TORTU SA ŽITOM:

150 g spremljenog žita,
350 g oraha,
500 g kristal šećera,
375 g brašna,
250 g meda,
2,5 dl piva,
2 vanilin šećera,
1 kesica sode bikarbone,
malo muskatnog oraščića.
POSNA TORTA SA ŽITOM SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Izmešati 250 g meda sa pola flaše piva, dodati 200 g šećera, sodu bikarbonu i brašno, masu dobro ujednačiti i ispeći 4 kore.
NADEV: Kratko prokuvati 300 g šećera sa čašom vode. Sirup skloniti sa ringle, dodati 300 g mlevenih oraha, 150 g pripremljenog žita, 2 vanilin šećera i malo struganog oraščića.
Toplim nadevom premazati kore, sastaviti, pa tortu istim nadevom premazati odozgo i sa strane i posuti mlevenim orasima.
Ovu tortu praviti dan do dva pre upotrebe.

Posna torta sa medom



SASTOJCI ZA POSNU TORTU SA MEDOM:

250 g oraha,
350 g šećera u prahu,
250 g mekog brašna,
200 g kristal šećera,
3 šoljice meda,
3 štangle čokolade,
3 šoljice kisele vode,
malo ekstrakta od maline,
1 vanilin šećer,
1/2 kašičice sode bikarbone.
POSNA TORTA SA MEDOM SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Umesiti testo od 250 g mekog brašna, 150 g šećera u prahu, 3 šoljice meda, 3 šoljice kisele vode i pola kašičice sode bikarbone i ispeći tri kore.
NADEV: 200 g kristal šećera naliti sa pola čaše vode, dodati 250 g samlevenih oraha, 3 štangle čokolade i vanilin šećer. Sve dobro izmešati, prohladiti pa premazati kore.
GLAZURA: 200 g šećera u prahu umutiti sa 1/2 kašike vruće vode. Dobro i dugo mućen šećer obojiti sa nekoliko kapi ekstrakta od maline i preliti tortu.

Posna kakao torta



SASTOJCI ZA POSNU KAKAO TORTU:

500 g oraha,
650 kristal šećera,
120 g kakaa,
džem od kajsija,
ekstrakt maline.
POSNA KAKAO TORTA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Skuvati sirup od 500 g šećera i čaše vode.
Dodati 500 g samlevenih oraha, izmešati i prokuvati, zatim skloniti sa ringle pa prohlađenu masu podeliti na tri dela.
U jedan deo staviti 20 g kakaa, u drugi staviti malo ekstrakta od maline, a u treći deo ne dodavati ništa.
Na ovlaženu dasku rastanjiti sva tri lista, premazati ih džemom od kajsija i staviti jedan na drugi, tako da žuti list bude u sredini.
Za glazuru skuvati gusto 150 g šećera, 100 g kaka, nekoliko kapi ulja i malo vode, pa preliti preko torte.


Nema komentara:

Objavi komentar