Torta " Kao Ferrero Rocher"
Sastojci
- Biskvit
- 5 jaja
- 250 g secera
- 250 g brasna ( moze obicno a moze i ostro)
- 2-3 supene kasike kakaa
- 1 dl ulja
- 1 dl vode
- 1 kesica praska za pecivo
- Krema
- 500 g maskarponea
- 3-4 dl slatke pavlake
- 4-5 supenih kasikavrhom punihnutele
- 200-300g ljesnjaka
- Ganache krema
- 2 dl slatke pavlake
- 200 g tamne cokolade
- Priprema
- 1.
- Umutite zumanca sa secerom.
- Kekao prelijte sa 2-3 kasike vruce vode i izmjesajte da dobijete gustu pastu a potom ga umesajte u zumanca.
- Stalno miksajuci polako dodavajte ulje a zatim i vodu.
- Prosijte brasno sa praskom za pecivo i umjesajte u prethodnu smjesu.
- Umutite bjelanca u cvrst snijeg i lagano spatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.
- Izlijte u okruglu tepsiju precnika 26 cm, obolozenu papirom za pecenje i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C . Trebace nesto vise od pola sata da se ispece ( zbog vode koja se dodaje pecenje biskvita ide malo sporije, obavezno cackalicom provjerite da li je biskvit pecen )
- Pecen biskvit ohladite i horizontalno prerezite dva puta da se dobiju 3 korice.
- 2.
- Fil
- Umutite maskarpone i dodajte nutelu.
- Slatku pavlaku cvrsto umutite i dodajte maskarponeu.
- Pecene i od ljuskica ociscene ljesnjake stavite u multipraktik i sameljite ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadica a zatim umjesajte u kremu.
- Filujte tortu i ukrasite po zelji.
- Ja sam ukrasavala pocicama od cokolade i ganache kremom.
- Ako imate onaj podesavajuci obruc dobro ce vam doci za filovanje torte. U obruc slazite koricu (poprskajte je sa malo secernog sirupa u koji ste dodali par kapi ruma ili sa cokoladnim mlijekom) pa kremu i tako dok ne utrosite sav materijal. Neka vam najgornja ostane samo kora, preko koje prelijte dio djelomicno ohladjene ganache kreme.Tortu stavite u frizider da se dobro ohladi a zatim skinite obruc i ukrasavajte.
-
- 3.
- Ganache krema
- Slatku pavlaku zagrijte do tacke kljucanja a zatim je prelijte preko sitno izlomljene cokolade i lagano mjesajte dok se sva cokolada ne otopi. Nemojte mjesati energicno da u kremu ne ulazi vazduh! Ostavite je da se djelomicno ohladi, pa jedan dio kreme prelijte preko najgornje kore torte i izravnajte. Ostatak dobro ohladite i umutite mikserom, stavite u poslasticarski spric i ukrasite tortu.
- Posluživanje
- Ovo je jedan od onih recepata koji pruza veliku slobodu u nacinu pripreme i kombinaciji sastojaka.
- Tako npr. kakao mozete stviti u brasno i prosijati ga zajedno sa praskom za pecivo. Mozete ga i potpuno izostaviti i dobiti fin biskvit za neku vocnu tortu.
- Isto tako mozete povecavati i smanjivati kolicinu sastojaka za kremu. J
- Jos jednom zelim da se zahvalim GociP na receptu a vama se izvinjavam ako sam jedan sasvim obican i jednostavan recept iskomplokovala.
- Biskvit
- 5 jaja
- 250 g secera
- 250 g brasna ( moze obicno a moze i ostro)
- 2-3 supene kasike kakaa
- 1 dl ulja
- 1 dl vode
- 1 kesica praska za pecivo
- Krema
- 500 g maskarponea
- 3-4 dl slatke pavlake
- 4-5 supenih kasikavrhom punihnutele
- 200-300g ljesnjaka
- Ganache krema
- 2 dl slatke pavlake
- 200 g tamne cokolade
- Priprema
- 1.
- Umutite zumanca sa secerom.
- Kekao prelijte sa 2-3 kasike vruce vode i izmjesajte da dobijete gustu pastu a potom ga umesajte u zumanca.
- Stalno miksajuci polako dodavajte ulje a zatim i vodu.
- Prosijte brasno sa praskom za pecivo i umjesajte u prethodnu smjesu.
- Umutite bjelanca u cvrst snijeg i lagano spatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.
- Izlijte u okruglu tepsiju precnika 26 cm, obolozenu papirom za pecenje i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C . Trebace nesto vise od pola sata da se ispece ( zbog vode koja se dodaje pecenje biskvita ide malo sporije, obavezno cackalicom provjerite da li je biskvit pecen )
- Pecen biskvit ohladite i horizontalno prerezite dva puta da se dobiju 3 korice.
- 2.
- Fil
- Umutite maskarpone i dodajte nutelu.
- Slatku pavlaku cvrsto umutite i dodajte maskarponeu.
- Pecene i od ljuskica ociscene ljesnjake stavite u multipraktik i sameljite ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadica a zatim umjesajte u kremu.
- Filujte tortu i ukrasite po zelji.
- Ja sam ukrasavala pocicama od cokolade i ganache kremom.
- Ako imate onaj podesavajuci obruc dobro ce vam doci za filovanje torte. U obruc slazite koricu (poprskajte je sa malo secernog sirupa u koji ste dodali par kapi ruma ili sa cokoladnim mlijekom) pa kremu i tako dok ne utrosite sav materijal. Neka vam najgornja ostane samo kora, preko koje prelijte dio djelomicno ohladjene ganache kreme.Tortu stavite u frizider da se dobro ohladi a zatim skinite obruc i ukrasavajte.
- 3.
- Ganache krema
- Slatku pavlaku zagrijte do tacke kljucanja a zatim je prelijte preko sitno izlomljene cokolade i lagano mjesajte dok se sva cokolada ne otopi. Nemojte mjesati energicno da u kremu ne ulazi vazduh! Ostavite je da se djelomicno ohladi, pa jedan dio kreme prelijte preko najgornje kore torte i izravnajte. Ostatak dobro ohladite i umutite mikserom, stavite u poslasticarski spric i ukrasite tortu.
- Posluživanje
- Ovo je jedan od onih recepata koji pruza veliku slobodu u nacinu pripreme i kombinaciji sastojaka.
- Tako npr. kakao mozete stviti u brasno i prosijati ga zajedno sa praskom za pecivo. Mozete ga i potpuno izostaviti i dobiti fin biskvit za neku vocnu tortu.
- Isto tako mozete povecavati i smanjivati kolicinu sastojaka za kremu. J
- Jos jednom zelim da se zahvalim GociP na receptu a vama se izvinjavam ako sam jedan sasvim obican i jednostavan recept iskomplokovala.
Nema komentara:
Objavi komentar