subota, 18. veljače 2017.

Torta " Kao Ferrero Rocher"

Torta " Kao Ferrero Rocher"




Sastojci

  • Biskvit
  • jaja
  • 250 g secera
  • 250 g brasna ( moze obicno a moze i ostro)
  • 2-3 supene kasike kakaa
  • 1 dl ulja
  • 1 dl vode
  • 1 kesica praska za pecivo
  • Krema
  • 500 g maskarponea
  • 3-4 dl slatke pavlake
  • 4-5 supenih kasikavrhom punihnutele
  • 200-300g ljesnjaka
  • Ganache krema
  • 2 dl slatke pavlake
  • 200 g tamne cokolade
  • Priprema
  • 1.
  • Umutite zumanca sa secerom.
  • Kekao prelijte sa 2-3 kasike vruce vode i izmjesajte da dobijete gustu pastu a potom ga umesajte u zumanca.
  • Stalno miksajuci polako dodavajte ulje a zatim i vodu.
  • Prosijte brasno sa praskom za pecivo i umjesajte u prethodnu smjesu.
  • Umutite bjelanca u cvrst snijeg i lagano spatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.
  • Izlijte u okruglu tepsiju precnika 26 cm, obolozenu papirom za pecenje i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C . Trebace nesto vise od pola sata da se ispece ( zbog vode koja se dodaje pecenje biskvita ide malo sporije, obavezno cackalicom provjerite da li je biskvit pecen )
  • Pecen biskvit ohladite i horizontalno prerezite dva puta da se dobiju 3 korice.
  • 2.
  • Fil
  • Umutite maskarpone i dodajte nutelu.
  • Slatku pavlaku cvrsto umutite i dodajte maskarponeu.
  • Pecene i od ljuskica ociscene ljesnjake stavite u multipraktik i sameljite ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadica a zatim umjesajte u kremu.
  • Filujte tortu i ukrasite po zelji.
  • Ja sam ukrasavala pocicama od cokolade i ganache kremom.
  • Ako imate onaj podesavajuci obruc dobro ce vam doci za filovanje torte. U obruc slazite koricu (poprskajte je sa malo secernog sirupa u koji ste dodali par kapi ruma ili sa cokoladnim mlijekom) pa kremu i tako dok ne utrosite sav materijal. Neka vam najgornja ostane samo kora, preko koje prelijte dio djelomicno ohladjene ganache kreme.Tortu stavite u frizider da se dobro ohladi a zatim skinite obruc i ukrasavajte.
  •  
  • 3.
  • Ganache krema
  • Slatku pavlaku zagrijte do tacke kljucanja a zatim je prelijte preko sitno izlomljene cokolade i lagano mjesajte dok se sva cokolada ne otopi. Nemojte mjesati energicno da u kremu ne ulazi vazduh! Ostavite je da se djelomicno ohladi, pa jedan dio kreme prelijte preko najgornje kore torte i izravnajte. Ostatak  dobro ohladite i umutite mikserom, stavite u poslasticarski spric i ukrasite tortu.
  • Posluživanje
  • Ovo je jedan od onih recepata koji pruza veliku slobodu u nacinu pripreme i kombinaciji sastojaka.
  • Tako npr. kakao mozete stviti u brasno i prosijati ga zajedno sa praskom za pecivo. Mozete ga i potpuno izostaviti i dobiti fin biskvit za neku vocnu tortu.
  • Isto tako mozete povecavati i smanjivati kolicinu sastojaka za kremu. J
  • Jos jednom zelim da se zahvalim GociP na receptu a vama se izvinjavam ako sam jedan sasvim obican i jednostavan recept iskomplokovala.



Nema komentara:

Objavi komentar