subota, 4. veljače 2017.

5 najboljih torti

5 najboljih torti

Za najizbirljivije sladokusce izdvojili smo 5 super recepata. Torte su izdašne, a vi ih isprobajte što pre.

BINGO TORTA
POTREBNO JE
ZA KORU
5 jaja, 5 kašika brašna, 5 kašika šećera, pola praška za pecivo
ZA FIL 1 margarin, 250 g šećera u prahu, 300 g mlevenog plazma keksa, 4 dl gaziranog soka, kutija „jafa keksa“, 4 pudinga od vanile, 1 l mleka, 15 kašika šećera, kutija piškota, 200 g čokolade za kuvanje
PRIPREMA
Umutite jaja, šećer i brašno, u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo. Koru ispecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu. Pečenu koru izvadite i ostavite da se ohladi.
Za fil margarin umutite penasto sa šećerom u prahu. U mleveni keks dodajte tri decilitra soka i trećinu umućenog margarina, pa premažite koru. Odozgo poređajte „jafa keks“ koji ste pre toga potopili u sok. U litar mleka, sa deset kašika šećera, skuvajte četiri pudinga od vanile. Ohladite i umutite s preostalim umućenim margarinom. Fil podelite na dva dela. Jedan neka ostane žut, a u drugi dodajte rendanu čokoladu. Preko „jafa keksa“ premažite žuti fil, poređajte piškote potopljene u sok, pa premažite filom od čokolade. Tortu ukrasite po želji. 
KILER TORTA
POTREBNO JE
ZA KORU 5 belanaca, 10 kašika šećera, 2 kašike brašna, 100 g seckanih oraha, 3 kore oblande
ZA FIL 15 žumanaca, 10 kašika šećera, dva margarina, 200 g čokolade
ZA GLAZURU 100 g čokolade, 50 g margarina
PRIPREMA
Umutite belanaca, šećer, brašno i seckane orahe. Dobijenom masom premažite kore od oblande i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni desetak minuta. Za fil na pari umutite žumanca. Posebno ušpinujte šećer sa malo vode i postepeno dodajte u umućena žumanca. Skinite s vatre i mutite dok se masa ne ohladi i ne zgusne. Penasto umutite dva margarina i dodajte ohlađenom filu. Rastopite čokoladu, pa i nju umešajte u fil. Filujte redom kore, a tortu ukrasite glazurom.  

JAFA TORTA
POTREBNO JE
1 kg „jafa keksa“, 13 dl mleka, 500 g margarina, 3 pudinga od vanile, 14 kašika šećera, 3 kašike šećera u prahu, 3 šlaga
PRIPREMA
Mleko stavite da provri sa 250 grama margarina. Dodajte izdrobljen „jafa keks“, promešajte i od toga oblikujte koru. Stavite je u frižider da se stegne. U litri mleka skuvajte tri pudinga sa 14 kašika šećera. Penasto umutite 250 grama margarina sa šećerom u prahu i sjedinite sa ohlađenim pudingom. Nafilujte koru i ukrasite šlagom.

PESAK TORTA

POTREBNO JE
1,5 l mleka, 6 pudinga od vanile, 18 kašika šećera, 2 margarina, 500 g šećera u prahu, 300 g kokosovog brašna, 300 g mlevenih oraha, 300 g mlevenog keksa, 2 šlaga
PRIPREMA
Penasto umutite dva margarina sa 500 grama šećera u prahu. Šest pudinga skuvajte u litar i po mleka sa 18 kašika šećera. Kad se puding ohladi, sjedinite ga sa umućenim margarinom i podelite na tri jednaka dela. U prvi deo umešajte mleveni keks, u drugi kokosovo brašno, a u treći mlevene orahe. Tako ih i ređajte na tacni. Tortu ukrasite umućenim šlagom.
  
BANANA SPLIT TORTA
POTREBNO JE
250 ml mleka, 2 jajeta, 250 g maslaca, kesica vanilin šećera, 150 g šećera, 200 kupovnih kora za tortu, 4 kašike džema od kajsija, 6–7 banana, 2 kašike limunovog soka, 6 kašika ruma ili soka od pomorandže, 100 g čokoladnih mrvica, 120 ml slatke pavlake, 5 kašika rastopljene čokolade
PRIPREMA
Mleko, jaja, 30 grama omekšalog maslaca, vanilin šećer i šećer umutite na pari da dobijete gušći krem. Sklonite s vatre i ohladite u frižideru. Koru za tortu obrežite prema kalupu i odsečeni deo isecite na kocke. Koru premažite džemom, pa odozgo rasoredite kolutove banana debljine 2 cm, da stoje uspravno. U rashlađen krem umešajte rum ili sok od pomoranže i dobro umućen maslac. Dodajte isečene kocke i čokoladne mrvice. Polovinu krema rasporedite između kolutova banana, a ostatak preko torte. Tortu ostavite da se hladi dva sata u frižideru, pa je premažite umućenom slatkom pavlakom. Na kraju nanesite rastopljenu čokoladu.


Nema komentara:

Objavi komentar