utorak, 21. veljače 2017.

Dimljena riba

Dimljena riba



Baka mi je uvijek za post prije blagdana iz Njemačke donosila fantastične sušene ribe, nešto što kod nas nikad nisam vidjela. Danas mi je sinula ideja: Ako mogu dimiti krumpir, zašto ne bih i ribu? I shvatila sam da se riba uistinu ne mora dimiti na duge i komplicirane načine kao meso.


Sastojci

za marinadu dragecovog jape
po želji (a može i bez nje) sastojaka za dotičnu marinadu iz recepta za ribu na provansalski način
za nadjev odnosno marinadu iz mog/Vegetinog recepta za oradu s…aromatičnim nadjevom
po receptu ili izboru sastojaka iz spomenutog recepta
za dimljenje
piljevina za ljubimce
provansalski ili koji drugi začin, koji vam odgovara uz ribu (preporuke u mojim njokima s maslinama i provansa – začinom)
riba začinjena po ukusu
maslinovo ulje


Priprema

1.
Za prvu marinadu, pratite postupak iz recepta navedenog u sastojcima. Možete i bez te marinade ili samo s njom.
2.
Za nadjev odnosno drugu marinadu, pratite postupak iz recepta navedenog u sastojcima. Možete i bez te marinade (ali ja ne bih:) ili samo s njom.
3.
Vatrostalnu posudu namažite maslinovim uljem i u nju položite ribu, koju ćete odozgora također premazati maslinovim uljem te pecite najmanje deset minuta na 200 stupnjeva, a možete ju i skoro do kraja ispeći.
4.
Dno woka obložite alu-folijom, koju ćete zasuti piljevinom za ljubimce, te po njoj posuti željenog začina. Na wok postavite prikladnu rešetku i na nju po želji napacanu ribu. Ribu opet malo premažite maslinovim uljem. Pokrijte. Ribu dimite na najlakšoj vatrici deset minuta ili dulje, ovisno o učinku koji želite postići. Ja ju dimim čak i nešto dulje od pola sata.
Posluživanje
Ribu ne morate marinirati ni na jedan od ovih načina. Izmislite svoj. Ukoliko nema nadjeva, već je samo premazana koječim, preporučam da ju prepolovite po dužini, uz kičmu, tako će se bolje nadimiti. Ako jest punjena, tada ju, da bi se što bolje nadimila, zasjecite dva-tri puta sa svake bočne strane i utrpajte nadjev i u zareze, zatim osim utrobe, također zarežite uz dužinu ponad kičme, pa i tamo napunite.
Možda ribu prije dimljenja, uopće nije potrebno deset minuta peći, ali ja nisam htjela riskirati. Dimljena se riba može jesti i hladna. Preporučam ju uz krumpir – salatu, rajčice iz ulja ili one zapečene rajčice iz mog/Vegetinog recepta za oradu. 
Ukoliko nemate rešetku oblika woka koju će poklopac poklopiti do kraja, morat ćete dimiti na nekom dvorišnom rešou. Ja sam zadnji puta dimila na četvrtastoj rešetki za roštilj, većoj od woka i poklopca (da ne moram jednu po jednu dimu rbiti, već da mi stanu sve tri), pa je dim sukljao van odispod poklopca.

Nema komentara:

Objavi komentar