nedjelja, 5. veljače 2017.

5 NAJBOLJIH ROLATA

5 NAJBOLJIH ROLATA

Rolat sa šlagom i voćem


SASTOJCI ZA ROLAT SA ŠLAGOM I VOĆEM:

Za koru:
  • 6 jaja,
  • 7 kašika šećera u prahu,
  • 6 kašika brašna,
  • kašika omekšalog putera.
Za fil:
  • 2,5 dl slatke pavlake,
  • 100 g šećera u prahu,
  • 300 g voćne salate iz konzerve.
Za ukrašavanje:
  • šećer u prahu,
  • 2-3 kesice šlaga,
  • malo voća po izboru.

ROLAT SA ŠLAGOM I VOĆEM SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. Odvojiti žumanca od belanca i penasto ih ulupati sa šećerom u prahu pa u tu masu dodati brašno, puter i čvrsto ulupan sneg od belanaca.
  2. Lagano izmešati i sjediniti masu pa je izliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa.
  3. Ispečenu koru izvaditi iz pleha, saviti i umotati u vlažan salvet pa ostaviti da se hladi.
  4. Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu.
  5. Razmotati salvet i premazati koru.
  6. Rasporediti voće, ponovo uviti rolat i posuti šećerom u prahu.
  7. Umutiti šlag prema uputstvu na kesici, premazati rolat i ukrasiti voćem.
  8. Držati u frižideru do služenja.


Rolat sa višnjama


SASTOJCI ZA ROLAT SA VIŠNJAMA:

Za podlogu:

150 g kokosa,
120 g šećera u prahu,
100 g putera,
100 ml mleka,
80 g bele čokolade.
Za kremu:

500 ml mleka,
500 ml slatke pavlake,
300 g višanja,
50 g putera,
2 kašike gustina,
1 puding od vanile,
1 kremfix.
ROLAT SA VIŠNJAMA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Mleko i puter stavite u šerpu i mešajte dok se ne otopi pazeći da ne provri.
Dodajte belu čokoladu i tri kašike slatke pavlake.
Umešajte kokos i šećer pa dobro promešajte i nalijte u kalup obložen masnim papirom.
Za kremu prokuvajte mleko sa pudingom, gustinom i šećerom u prahu.
Skuvajte dok se ne zgusne pa u mlaku kremu dodajte puter sobne temperature.
Dodajte umućenu slatku pavlaku i kremfix i mutite dok se ne sjedini.
Višnje operite i pomešajte sa kokosom pa pospite polovinu preko podloge.
Premažite kremom pa pospite ostatkom višanja.
Prekrijte ostatkom kreme i pospite kokosom.

Panj rolat


SASTOJCI ZA PANJ ROLAT:

Za testo:

6 žumanaca,
6 kašika šećera,
6 belanaca,
125 g mlevenih oraha,
2 kašike mekog brašna.
Za fil:

4 jaja,
250 g šećera,
250 g margarina,
125 g mlevenih oraha,
150 g prženog šećera,
50 g čokolade za kuvanje.
PANJ ROLAT SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Za testo umutiti žumanca sa šećerom.
Belanca dobro umutiti u čvrst sneg.
U masu sa žumancima dodati mlevene orahe, brašno i sneg od belanaca, pažljivo promešati i usuti masu u podmazan pleh i peći 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa.
Pečeno testo izvaditi iz pleha i umotati u salvet da se ohladi.
Za fil umutiti cela jaja sa šećerom i kuvati na pari, sve dok masa ne počne da se odvaja i da se vidi dno.
U toplu masu iseći margarin pa dobro izmešati da se otopi i sjedini pa fil podeliti na dva dela.
U 3/4 fila, kojim se filuje unutrašnji deo rolata, dodati i umutiti mlevene orahe i propržen šećer samleven na mašini za orahe.
U 1/4 fila za spoljašnji deo rolata, u još toplu masu dodati otopljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi.
Kada se umotano testo ohladi razviti ga, namazati prvim filom za unutrašnji deo i ponovo zaviti rolat.
Premazati rolat drugim filom, pripremljenim za spoljni deo.
Šarati rolat da izgleda kao kora od drveta.

Čokoladna rolada


SASTOJCI ZA ČOKOLADNU ROLADU:

Za testo:

12 belanaca,
12 kašika šećera,
3 kašike kakaa,
6 žumanaca,
3 kašike brašna.
Za nadev:

6 žumanaca,
10 kašika šećera,
150 g čokolade za kuvanje,
šoljica mleka,
2 kašičice gustina,
1 slatka pavlaka.
ČOKOLADNA ROLADA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Za testo ulupati čvrst sneg od belanaca sa šećerom, dodati žumanca i na kraju brašno i kakao.
Testo peći na umerenoj temperaturi dok ne počne da se odvaja od pleha  pa ga potom omotajte u krpu posutu kristal šećerom i ostavite da se hladi.
Za nadev umutiti žumanca  sa šećerom i kuvati na pari, pa dodati šoljicu mleka i čokoladu.
Na kraju dodati gustin razmućen u malo mleka i kuvati još desetak minuta.
U ohlađenu smesu dodati umućenu slatku pavlaku.
Odmotati ohlađeno testo, premazati ga nadevom pa formirati rolat.
Gotovu roladu možete ukrasiti rastopljenom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.

Crveno bela rolada

SASTOJCI ZA CRVENO BELU ROLADU:

180 g brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
četvrtina kašičice sode bikarbone,
3 kašike kakao praha,
4 jajeta,
180 g šećera,
2 kašike mleka,
3 kašike crvene boje za testo,
1 kašičica belog sirćeta.
Za fil:

300 g krem sira,
400 g seckanih malina,
130 g šećera u prahu,
0,8 dl gustog jogurta.
Za preliv:

1,8 dl krem pavlake,
250 g bele čokolade.
CRVENO BELA ROLADA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kakao.
U drugoj činiji umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu, pa dodajte mleko, boju za testo i sirće.
Zatim postepeno umešajte mešavinu brašna i kakaa i promešajte drvenom kašikom.
Smesu za kolač sipajte u pleh obložen masnim papirom.
Pecite 12-15 minuta.
Gotovu koru stavite na vlažnu krpu, odlepite papir.
U činiji pomešajte krem sir, maline, šećer u prahu i jogurt i premažite preko ohlađene kore.
Uvijte rolat i ostavite da odstoji u frižideru oko 60 minuta.
U šerpi zagrejte krem pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle, dodajte belu čokoladu i promešajte.
Ostavite da se hladi 30 minuta, pa prelijte preko rolata.

Nema komentara:

Objavi komentar