utorak, 14. veljače 2017.

Kuglof s prosom i pekmezom

Kuglof s prosom i pekmezom







Sastojci  4 osobe

40 dkg kuhanog,ocijeđenog prosa
10 dkg Pšeničnog grisa Podravka
1 1 prašak za pecivo Docela
3 jaja
3 velike vrhom pune žlice pekmeza od šljiva
1 dcl grčkog jogurta
3 velike žlice ulja
2 žlice ruma
2 žlice sušenih brusnica
Dekoracija
šećer u prahu ili čokoladna glazura po vašem izboru

Priprema
1.
Proso namočite navečer.Skuhajte ga ujutro i ocijedite te ohladite.Obično se stavlja jedan dio prosa i tri djela vode da se skuha.Ovo je tip kolača ,izmuti,uli,ispeci tako da nisam korak po korak slikala.Znam da će vam biti sve jasno.
2.
Izvažite pšenični gris i pomiješajte ga s praškom za pecivo.Izvažite i proso.Pripremite jaja,odvojite žutanjke od bjelanjaka.
3.
Izmutite snijeg od bjelanjaka,dodajte prstohvat soli kad to radite.U posudu s žumanjcima dodajte pekmez od šljiva(ja sam koristila domaći pekmez ,rađen po Snecinom rcp.)Mutite ,pomalo dodajte,gusti jogurt(grčki),ulje,rum,proso,te pšenični griz.Na kraju dodajte po želji nasjeckane brusnice ili suhe šljive.I na koncu lagano umješajte snijeg od bjelanjaka.
4.
Pećnicu zagrijte na 160C a kalup namastite i pobrašnite.Umjesto kalupa za kuglof možete koristiti tepsiju manjih dimenzija.Pecite oko 50 minuta.Kolač će vam biti vlažan ali takav mora biti.Pažljivo ga istresite na rešetku za hlađenje.Ako se bojite da vam ne popuca ili što već,odaberite radije tepsiju.Lakše će ga biti narezati.
5.
Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu ili dekorirajte kako vam volja.Evo ja sam pronašla bijelu čokoladu zaostalu od božićnih bakanalija i rastopila na pari s malo vrhnja i prelila kolač.Zaista je jako ukusno---
Posluživanje
Uz šalicu crne kave,vode,čaja...Uživajte!





Nema komentara:

Objavi komentar