utorak, 21. veljače 2017.

cajevi za zenske tegobe

cajevi za zenske tegobe 



Mnoge tegobe koje pripadnice lepšeg pola osećaju u nekom periodu života mogu da se ublaže ili eliminišu upotrebom biljnih preparata. Stručnjaci za fitoterapiju kažu da za svaku bolest postoji biljka koja može da je izleći ih barem umanji tegobe koje ona izaziva. Tako i najčešći ženski problemi (bolne ili obilne menstruacije, upale jajnika, sekret, klimaks) mogu da se lece ili ublaže uz pomoć
fototerapije.
Ali, da bi biljne mešavine bile delotvorne, neophodno je da se i način ishrane prilagodi terapiji, jer, kako tvrde dobri poznavaoci lekovitog bilja, pravilna ishrana jedan od glavnih preduslova za očuvanje zdravlja.
Naročito treba izbegavati pržena jela, a na listi nepoželjnih namirnica su i suhomesnati proizvodi i konzervisana hrana. Jela koja se uzimaju kašikom su osnova zdrave ishrane, kao i presno povrće koje obiluje zdravim sastojcima, a idealno je za pripremanje ukusnih salata. Kupus je izuzetno dobar, a naročito sok od ovog povrća, koji izuzetno povoljno deluje na žlezde sa unutrašnjim lučenjem.


Sok od kupusa je jedan od glavnih sastojaka koji se preporučuju za otklanjanje tegoba koje se javljaju u klimaksu. U staklenu, tamnu flašu od 1 1 do pola sipati sveže iscedeni sok kupusa, a do vrha dopuniti u istom odnosu svežim sokom od šargarepe i sokom krastavaca. Piti ujutru natašte jednu čašu sat pre jela.
Za osteoporozu je najvažnije da se ishrana prilagodi zahtevima organizma, a u otklanjanju tegoba pomaže i kopriva. Ona je bolja i od zelenog čaja, pa zato savetujem da se svakodnevno uzima bilo kao dodatak jelima ili kao čaj, koji se priprema od osušene biljke. Dobar je izuzetno koristan sok od iscedenih svežih listova koprive.
Ono što se svim ženama preporučuje jeste da svakog meseca is-piraju vaginalni kanal rastvorom od hrastove kore, orahovog lista i žalfije.
Najbolje je da.se to radi uveče, neposredno pre spavanja, ležećem položaju. Biljnu mešavinu irigatorom ubrizgati i staviti pripremljen tampon natopljen kantarionovim uljem. Sto duže ovaj rastvor ostane, to bolje. Postupak ponavljati pet dana. Ciklus bi trebalo da se normalizuje, najduže do 30 dana.
Protiv upale jajnika
– rusomača
– očajnica
– kopriva
– neven
– kantarion
– kičica


Napraviti biljnu mešavinu, od navedenih biljaka (od svake uzeti po kašiku). U litar ključale vode staviti 3-5 kašika biljne mešavine. Ostaviti poklopljeno jedan sat. Piti tokom dana u manjim dozama. Nakon 15 dana napraviti pauzu od pet dana, pa ponoviti postupak.Za ove tegobe preporučuju se i čajevi od virka, rusomače ili bele mrtve koprive.


Protiv sekreta
– očajnica
– žalfija
– list oraha
– kora hrasta
– rusomača
– neven
Od svih sastojaka uzeti po pet kašika, pa napraviti biljnu mešavinu. Uli hladne vode staviti šest kašika ove mešavine, promešati, poklopiti i staviti da provri. Ostaviti da se ohladi 30 minuta. Procediti kroz gazu pa irigatorom ubrizgavati mlak rastvor, pre spavanja.
Za ove tegobe preporučuje se za ispiranje i odvar od osušenog lista belog sleza.
Za vaginalno ispiranje
– hrastova kora
– orahov list
– žalfija
Sve sastojke izmešati u istom odnosu, najbolje po pet kašika svake biljke. Rastvor za ispiranje napraviti od tri kašike biljne mešavine koja se potopi uli ključale vode. Ostaviti da odstoji pola sata, procediti i mlakim čajem ispirati
Za klimakterične tegobe
– list oraha
– iva
– matičnjak
– nana
– kopriva
– valerijana
– hajdučka trava
– žalfija
– imela
– verem trava
– čestoslavica
Uzeti jedan prstohvat orahovog lišća i po jednu kašiku svih ostalih sastojaka i pomešati. U 600 ml ključale vode, staviti tri kašike dobijene biljne mešavine. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Piti tri puta dnevno petnaest dana, pa napraviti pauzu od pet dana.
Čvorići u dojci
– 3 kašike rusomače
– 3 kašike ranjenika
– kašika nevena kašika vranilovke
– kašika rastavića
– kašika virka
– kašika petrovca
– kašika hajdučke trave U 600 ml ključale vode
Staviti kašiku dobijene biljne mešavine i piti dva puta dnevno.

Bolne menstruacije
– kamilica
– matičnjak
– lavanda
– rusomača
Sve sastojke izmešati u istom odnosu, najbolje po pet kašika svake biljke. Tri kašike biljne mešavine staviti u 700 ml ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 1 sat. Piti više puta tokom dana iz kafenih šoljica, u gutljajima.
Dobar je i čaj od nevena koji se pije nedelju dana pre očekivanog ciklusa.


Lečenje biljem se ne preporučuje bez prethodnog lekarskog pregleda i uspostavljanja prave dijagnoze.
Ako nameravate da isprobate recepte od bilja, najbolje je da se posavetujete sa nekim proverenim travarom.



Nema komentara:

Objavi komentar