četvrtak, 23. veljače 2017.

Smokvenjak salama (od friških smokvi sušenih u pećnici)

Smokvenjak salama (od friških smokvi sušenih u pećnici)



Smokve treba posušiti u pećnici. Istina je da proces traje 3 dana :) no sve kupovne suhe smokve su presušene za ovaj kolač. Ukoliko ipak imate presušene (kupovne) smokve, ubaciti ih u lonac s vrućom vodom na 3 min, pa ih pustiti da se same osuše.

Sastojci

500 g suhih smokvi
100 g badema (ili oraha)
4 žlice travarice (ili lozovače)
lovor, ružmarin

Priprema
1.
Sušenje smokvi:Na rešetku staviti masni papir i na to smokve. Rešetku pozicionirati na polovici pećnice. Sušiti na 60°C sa ventilatorom i to 1-2 sata unutar 12 sati. 2 sata sušenja+10 sati pauze+2 sata šušenja+10 sati pauze... i tako do 6-8 sati sušenja (kad se sve zbroji), ovisi o veličini smokvi i o tome da li su zelene ili već u žućkastoj fazi. Meni obično to traje 2-3 dana.
Prva 2 sata sušenja vrata od pećnice trebaju biti pritvorena da vlaga izađe van (gurnuti kuhaču da se ne zatvore do kraja), ostatak sušenja sa zatvorenim vratima.


2.
Ohlađene smokve samljeti u mašini za mljevenje mesa na manjoj šajbi.


3.
Bademe staviti u vrećicu i istući batom za meso. Ovaj put sam radila 1/3 badema samljevenih i 2/3 tuckanih.


4.
Izmješati samljevene smokve i bademe i dodati 4 žlice travarice. Izmješati u zdjeli. Ja dodam i pola prstohvata ružmarina.


5.
Smjesu staviti na papir za pečenje i oblikovati salamu.


6.
Zarolati u ostatak papira i staviti na rešetku u pećnicu, 40 min na 80°C


7.
Izvaditi na dasku za rezanje, pustiti da se ohladi. Hladno prebaciti na alufoliju. Posipati ružmarinom i listovima lovora, pokriti krpom i ostaviti da se suši 1-2 dana.


8.
Nakon toga zamotati u alufoliju (sa lovorom) i pospremiti u frižider ili neki drugi hladan prostor.


Nema komentara:

Objavi komentar