utorak, 21. veljače 2017.

Domaći hljeb

Domaći hljeb


Čak i ako dočeka drugi ili treći dan i dalje će biti mekan i neće se mrviti.Ne vjerujete? Probajte!

Sastojci

1kg brašna
300ml mlijeka
50-60g maslaca
2kesice ili 4 kašikice suhog kvasca
1 kašikica šećera
5 kašikica soli
mlaka voda


Priprema
1.
U toplo mlijeko dodati germu i šećer i ostaviti 10ak minuta da se počne dizati
2.
U brašno dodati so i komade maslaca pa postepeno istresati u mlijeko 
3.
Mijesiti tijesto i dosipati mlake vode do željene mekoće.
4.
Ostaviti tijesto da nadolazi 30 min.,zatim premijesiti i ostaviti jos 20-30 min.
5.
Tijesto oblikovati pa staviti u namašten pleh za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 20 min.
6.
Kada je hljeb pečen po želji premazati margarinom.

Nema komentara:

Objavi komentar