utorak, 7. veljače 2017.

PLAZMA ČOKOLADNA TORTA

PLAZMA ČOKOLADNA TORTA


Plazma-čokolada kombinacija je koja malo koga može promašiti. Koliko god razmišljam o dekoriranju torte, uvijek volim napraviti i tortu koja će biti ukusna i u kojoj će ljudi uživati dok je budu papali, a ne samo gledajući je. U ovom članku ću se zadržati samo na receptu izrade torte, a onda ću vam posebno pokazati kako sam radila dekoraciju knjige, ispisivala slova, itd. Ova torta mi se pokazala kao super podloga za dekoriranje tičino masom, na kojoj sam slobodno mogla raditi sve što je bilo potrebno bez straha da će izgubiti taj osnovni oblik knjige.


SASTOJCI

ZA 3 KORE:
15 bjelanjaka
24 žlica šećera
15 žlica mljevene plazme
15 žlica sjeckanih oraha
1 prašak za pecivo koji djelimo na 3 kore
1 FIL (ganaž krema):
200 gr čokolade
200 gr slatko vrhnje
2 Fil:
15 žumanjaka
300 gr prah šećera
300 g margarina
200 gr čokolade za kuhanje
3 dcl mlijeka
1 puding od čokolade
200 gr sjeckanih oraha
200 gr sjeckanih žele bombona


BISKVIT SA PLAZMOM I ORASIMA

1. Za kore prvo dobro umutiti 5 bjelanjaka, dodati 8 žlica šećera, 5 žlica mljevene plazme, 5 žlica sjeckanih oraha, trećinu praška za pecivo i peći u plehu dimenzija 20×30 cm, ispeći 3 kore.

biskvit od bjelanjaka

Tri pečena biskvita

FIL 1. GANAŽ

1. Za prvi fil staviti vrhnje da se dobro ugrije, ali ne da provri i u vruće dodati čokoladu, dobro izmješati i ostaviti da se malo ohladi.

Topljena čokolada

Vrhnje i čokolada

2. Uzeti sve tri kore (pogledati savjet) i premazati sa 1 kremom i ostaviti da se krema stegne.

Premazane kore

FIL 2. SA ČOKOLADOM

1. Za drugi fil, skuhati puding u mlijeku i staviti da se skroz ohladi.
2. Posebno umutiti na pari žumanjke sa šećerom u prahu, dok je još toplo dodati čokoladu da se istipi takođe ostaviti da se ohladi.
3. Zatim spojiti ove dvije ohlađene kreme i dodati umućen margarin.

Drugi fil

4. Sve fino umutiti u pjenastu masu, dodati isjeckane orahe i žele bombone.
5. Filovati: 1 kora namazana sa 1 filom, drugi fil, druga kora namazana sa 1 filom, drugi fil, treća kora namazana sa prvim filom ili ovisi kako ste namjenili ukrašavanje, može i zadnja kora ići sama bez fila pa ukrasite po želji kao što sam ja stavila butter kremu i tičino.
* Finalni oblik torte koji izgleda kao otvorena knjiga dobila sam slobodnim utiskivanjem rukama.


Zavrseno mazanje koraOblikovanje knjige

SAVJETI:
1. Kada se mažu sve tri kore sa 1 filom, zadnja se ne mora mazati, ako ste namjenili gore staviti tičino masu ili nekako drugačije ukrasiti.
2. Kada pravimo biskvit i izmutimo bjelanjke mikserom postepeno dodamo šećer, ostale sastojke bi bilo dobro mješati kuhačom da se masa ne slegne.
3. Biskvit možete peći na 200*C nekih 10 min.
4. Margarin možete prije korištenja izvaditi iz frižidera na sobnu temperaturu da omekani da možete lakše raditi s njim.
5. Žele bombone možete krupnije rezati da bi bili vidljivi kada se torta reže.

Nema komentara:

Objavi komentar