Torta od meda
Sastojci
Biskvit
3 jaja
300 g brasna
1 kasika sode bikarbone
50 g maka u zrnu
naribana limunova korica
aroma narance (prirodna na bazi ulja)
1/2 kasikice vode od cveta narance
250 g meda od cveta narance
225 g cvrstog jogurta (greek style)
Mascarpone premaz
marmelada od narance i mandarine
250 g mascarpone sira
naribana limunova korica
1 kasika meda
Ukrasavanje
100 g bele cokolade
kokos
zuta i crna gumpaste
12 parcica cvecarske zice +crna cvecarska traka
2x2 crna prasnika
crna boja u prahu i malo vodke
2 lista zelatine
kasikica meda
Priprema
1.
Umutite cvrst sneg od 3 belanca. Umutite zumanca sa medom, jogurtom, naribanom limunovom koricom, vodicom cveta narance i aromom narance (moze naribana korica ako imate lepe domace narance, ovde narance nesto ne mirisu pa koristim prirodnu aromu) , dodajte malo po malo brasno, mak i sodu bikarbonu, pa onda umesajte sneg od belanaca i istresite u kalup oblozen pek papirom. Pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok cackalica ubodena u sredinu ne bude suva, oko sat vremena. Izvadite iz rerne, ostavite u kalupu desetak minuta pa zatim istresite na resetku da se skroz ohladi.
Pecen biskvit
2.
Ohladjen biskvit prerezite na pola pa namazite marmeladom i spojite, i namazite marmeladom okolo pa premazite mascarpone sirom umucenim sa medom i limunovom mkoricom (ako je med previse redak, dodajte jedan slag fix). Poravnajte, zatim pocesljajte vrh torte cesljem za tortu i sa strane pospite kokosom.
3.
Otopite cokoladu i namazite je na texture sheet za sace (ako nemate, mozete koristiti onu prozirnu foliju sa balnocicima, ima opisano ovde ) Ostavite da se stegne u frizideru ili zamrzivacu, pa onda odvojite od texture sheet ili folije pa lomite komade od sitnijeg saca za okvir i jedan veci komad krupnijeg za centar. Na sredinu stavite malo meda i rasporedite pcelice.
4.
Za pcelice, dan ranije napravite krila tako sto natopite listove zelatine u vodi da omeksaju, zatim ocedite visak vode, otopite zelatinu i nanesite cetkicom na veiner za krila i ostavite da se skroz osuse (koristila sam delove krila za dragonfly naravno nemam veiner za pcele, lol, postupak za krila od zelatine ima detaljno opisan ovde). Od zute gumpaste oblikujte telo pcelice pa svuda po njoj napravite makazicama male zareze da izgleda cupavo, nalepite oci od crne gumpaste, utaknite krila, naneste razvaljanu crnu gumpaste izmedju krila, i utaknite prasnike kao ticala (odsecite im vrh) i cvecarsku zicu omotanu crnom cvecarskom trakom kao nogice (u nedostatku toga mozete koristiti spagete sa crnilom od sipe samo onda nece moci biti savijeni) pa crnom bojom rastvorenom u malo vodke iscrtajte prugice.
Posluživanje
Biskvit je sa izmenama iz BBC Good Food knjige, njihova verzija je sa puterom i bez aroma, sa drugacijim postupkom mucenja.
Nema komentara:
Objavi komentar