nedjelja, 5. veljače 2017.

14 brzih kolača koje morate probati

14 brzih kolača koje morate probati

14. JAFFA ŠTANGLICE


SASTOJCI ZA JAFFA ŠTANGLICE:

3 dl mleka,
400 g šećera,
100 g čokolade,
1 margarin,
700 g mlevenog keksa,
300 g jaffa keksa,
2 lista oblande.
JAFFA ŠTANGLICE SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Rastopiti mleko, šećer,čokoladu i margarin u jednoj posudi.
Samleti keks i pomešati sa prethodno pripremljenom smesom pa ostaviti da se ohladi.
Pola smese namazati na oblandu, poređati preko toga jaffa keks, pa drugu polovinu smese i preko toga pokriti listom oblande.
Kolač pritisnuti da se dobro slepi.

13. DUNAVSKI TALASI


SASTOJCI ZA DUNAVSKE TALASE:

Sastojci za koru:

6 jaja,
250 g šećera,
150 g mekog brašna,
150 g oštrog brašna,
250 g margarina,
1 prašak za pecivo,
1 dl mleka,
3 kašičice kakaa,
1 kašičica cimeta,
700 g očišćenih višanja.
Sastojci za krem:

750 ml mleka,
2 pudinga od vanile,
2 vanilina šećera,
100 g šećera,
200 g margarina.
Sastojci za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje,
2 kašike jestivog ulja.
DUNAVSKI TALASI SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Kora:

Penasto umutiti margarin i šećer.
Dodati jedno po jedno žumance u mleko, a nakon toga i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Na kraju dodati belanca umućena u posebnoj posudi i sve lagano promešati.
Polovinu mase sipati u podmazanu tepsiju dimenzija 30 puta 30 cm, a u preostalu masu dodati cimet i kakao.
Dobijenu smesu izmešajte pa prelijte preko žute mase u tepsiji.
Rasporediti očišćene i oceđene višnje po tepsiji.
Peći u rerni na 180 °C  oko 35 minuta.
Krema:

Od praška za puding, 100 g šećera i mleka skuvajte puding prema uputstvu sa kesice.
Ostavite puding da se ohladi (ne stavljajte ga u frižider!) i pritom povremeno promešajte.
Margarin dobro umutite mikserom i dodajte ohlađeni puding, kašiku po kašiku, pritom vodite računa da i puding i margarin budu sobne temperature, jer inače krem može da užegne.
Ohlađeno testo ravnomerno premažite kremom i ostavite kolač da se hladi oko 1 sat.
Glazura:

Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i zajedno sa uljem otopite na pari.
Prelijte glazuru preko očvrslog krema i ukrasite pomoću viljuške (provucite viljuškom talasasto preko glazure).
Ohladiti kolač par sati u frizideru, potom ga iseći na kocke i poslužiti uz šolju crne kafe.

12. PUSLICE OD LEŠNIKA


SASTOJCI ZA PUSLICE OD LEŠNIKA:

3 belanca,
210 g šećera,
kašika limunovog soka,
2 rebra narendane čokolade,
250 g mlevenih lešnika.
PUSLICE OD LEŠNIKA SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

U posudi mutiti belanca sa šećerom i limunovim sokom pa kada je masa gusta, dodati narendanu čokoladu i lešnike.
Kašičicom vaditi puslice i ređati ih u podmazanu i brašnom posutu tepsiju.
Sušiti puslice u pećnici na veoma blagoj temperaturi.

11. ŠTANGLICE OD BELANACA


SASTOJCI ZA ŠTANGLICE OD BELANACA:

80 g maslaca,
160 g šećera u prahu,
4 rebra čokolade,
80 g brašna,
6 belanaca.
Nadev:

2 žumanca,
1 celo jaje,
100 g šećera,
kašika ruma,
2 kašike narendane čokolade,
100 g maslaca,
džem od kajsija, ribizli ili malina.
Za ukrašavanje:

iseckani badem.
ŠTANGLICE OD BELANACA SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Penasto umutiti maslac sa šećerom, dodati rastopljenu čokoladu, brašno i čvrsto ulupan sneg od belanaca.
Sipati u duguljast, namazan i brašnom posut pleh i peći na umerenoj temperaturi.
U međuvremenu za nadev kuvati na pari žumanca, jaje šećer, rum i čokoladu, dok se ne dobije gust krem.
Ohladiti ga pa dodati maslac.
Biskvit premazati pekmezom, preko njega staviti nadev, ukrasiti seckanim bademom i seći na štanglice.

10. TROBOJNI KOLAČ SA VIŠNJAMA


SASTOJCI ZA TROBOJNI KOLAČ SA VIŠNJAMA:

500 g višanja,
7 dl vode,
17 kašika šećera,
12 kašika griza,
1 l mleka,
2 pudinga od vanile,
petit keks,
1 kesica šlaga.
TROBOJNI KOLAČ SA VIŠNJAMA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Višnje kuvati u posudi zajedno sa 7 dl vode, šećerom i grizom.
U kalup složiti keks i preliti još vrućom smesom.
Skuvati puding od vanile u 1l mleka bez dodavanja šećera.
Puding preliti preko prethodne smese i staviti da se ohladi.
Pre služenja ukrasiti šlagom.

9. SILVESTER ŠTANGLICE


SASTOJCI ZA SILVESTER ŠTANGLICE:

2 lista oblandi,
300 g šećera,
5 belanaca,
sok od jednog limuna,
kesica vanilin-šećera,
300 g seckanih oraha,
2 kašike meda.
SILVERSTER ŠTANGLICE  SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Penasto umutiti belanca sa šećerom, dodati vanilin-šećer i limun.
Dobro umućenoj smesi dodati seckane orahe.
Na šporet staviti med pa kada provri, polako ga sipati u masu sa belancima.
Posudu sa belancima staviti na blagu vatru i mutiti dok se masa ne zgusne, neprestano mešajući.
Ohladiti pa sipati preko oblande, a odozgo staviti drugu oblandu.

8. KNOPPERS



SASTOJCI ZA KNOPPERS:

oblande.
Beli krem:

175 g maslaca,
1/4 šoljice šećera,
1/4 šoljice mleka,
1 šoljica mleka u prahu (150 g).
Čokoladni krem:

100g maslaca,
3 kašike krema Nutella (160g),
1 kašika kakaa,
2 vrhom pune kašike seckanih oraha,
100 grama seckanog kikirikija,
2 smrvljena petit keksa.
KNOPPERS SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Priprema bele kreme: penasto umutiti maslac, a zatim dodajte šećer i mleko dok se šećer ne otopi. Konačno dodati mleko u prahu, i temeljno obraditi smesu.
Čokoladu i maslac takođe penasto umutiti, dodati preostale sastojke i ponovo promešati.
Na prvi list oblande staviti belu kremu, pa opet list pa crnu kremu.

7. JEŽIĆI


SASTOJCI ZA JEŽIĆE:

100 g maslaca,
150 g keksa,
7 kašika kakaa,
11 kašika šećera u prahu,
10 kašika toplog mleka,
50 badema isečenih na listiće.
JEŽIĆI SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Keks izmrviti, natopiti u mleku, dodati šećer i kakao.
Maslac penasto umutiti pa mu dodati masu sa keksom.
Od dobijene mase praviti kuglice, uvaljati ih u kakao i ukrasiti listićima badema.
Staviti ih u papirne korpice i ostaviti da stoje jedan dan na vazduhu.

6. CRNE ŠNITE


SASTOJCI ZA CRNE ŠNITE:

250 g mlevenih oraha,
250 g šećera u prahu,
2 belanca,
3 rebra rastopljene čokolade,
50 g seckanih badema.
Za ukrašavanje:

šećer u prahu zamirisan vanilom.
CRNE ŠNITE SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Sjediniti sve sastojke i od njih umesiti glatko testo.
Oblikovati dve salame, posuti ih šećerom u prahu i ostaviti na vazduhu da se suše.
Pre služenja seći na šnite.

5. LETNJI MALINA KOLAČ SA PIŠKOTAMA

SASTOJCI ZA LETNJI MALINA KOLAČ SA PIŠKOTAMA:

4 male kisele pavlake,
12 kašika šećera u prahu,
4 kutije piškota,
500 grama malina,
1 šlag krem,
1 šlag pena.
LETNJI MALINA KOLAČ SA PIŠKOTAMA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Pavlaku i šećer pomešati, poređati u posudu piškote, premazati ih napravljenom smesom, pa poređati maline.
Postupak ponavljati dok se ne potroše svi sastojci.
Na kraju, namazati po želji (odozgo ili kompletan kolač) krem i šlag-penu. Kolač ohladiti u frižideru pre služenja.

4. PUNJENE ŠTANGLICE


SASTOJCI ZA PUNJENE ŠTANGLICE:

3 belanca,
vrlo malo soli,
220 g šećera u prahu,
kašičica limunovog soka,
125 g mlevenog badema,
100 g narendane čokolade.
Nadev:

200 g perfeta.
PUNJENE ŠTANGLICE SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Ulupati čvrst sneg od belanaca kojima je dodato malo soli.
Polako dodavati šećer u prahu, sok od limuna i mutiti masu.
Dodati mlevene bademe i narendanu čokoladu pažljivo mešajući.
Testo sipati u špric za kolače pa u pleh istiskivati štanglice.
Peći štanglice na umerenoj temperaturi.
Po dve ohlađene štanglice spajati perfetom.
Po želji štanglice se mogu umočiti sa svake strane u čokoladu.

3. KOLAČ SA MEDOM I ORASIMA


SASTOJCI ZA KOLAČ SA MEDOM I ORASIMA:

30 g maslaca,
1/2 šolje meda,
1 jaje,
šolja brašna,
malo soli,
kašika praška za pecivo,
1/4 šolje mleka,
1/2 šolje seckanih oraha,
1/2 šolje suvog grožđa.
KOLAČ SA MEDOM I ORASIMA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

Penasto umutiti maslac i med.
Dodati sve ostale sastojke i dalje mutiti.
Masu sipati u podmazan i brašnom posut rebrast pleh i peći na umerenoj temperaturi.
Služiti toplo, sečeno na kriške i po želji premazano maslacem.

2. KOCKE SA JAGODAMA



SASTOJCI ZA KOCKE SA JAGODAMA:

5 jaja,
200 g šećera,
200 g maslaca,
300 g glatkog brašna,
1 prašak za pecivo,
400 ml slatke pavlake,
jagode.
KOCKE SA JAGODAMA SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

Odvojice belanca i žumanca pa ulupajte čvrst sneg od belanaca, a žumanca umutiti sa šećerom, pa zatim sneg lagano umešati sa žumancima i šećerom.
Prethodno pripremljenoj masi dodajte maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi i izmešajte miskerom dok se sastojci ne povežu.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa promešajte dobro.
U kalup za pečenje obložen papirom za pečenje izlijte smesu i utisnite jagode seckane na komade.
Kolač pecite oko 15 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Kada se kolač ispeče, prelijte ga umućenom slatkom pavlakom i ukrasite ga svežim jagodama.

1. MAFINI SA BOROVNICOM


SASTOJCI ZA MAFINE SA BOROVNICOM:

300 g mekog brašna,
8 g praška za pecivo,
250 g šećera,
3 jaja
1,5 dl jogurta,
120 g maslaca,
borovnice.
MAFINI SA BOROVNICOM SE PRIPREMAJU NA SLEDEĆI NAČIN:

U jednoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer.
U drugoj posudi umutiti posebno belanca, pa dodati žumanca, jogurt i maslac pa zatim lagano sve umutiti sa prethodnom smesom.
Staviti papirne korpice u kalup za mafine pa ih napuniti testom.
Stavite od 4 do 8 borovnica i pritisnite da malo potonu u testo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni Celzijusa oko 25 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar