srijeda, 1. veljače 2017.

Posna pogača

Posna pogača



Posna pogača za post na ulju jer je premazivana sa margarinom, a baš zbog njega je premekana, a nekoliko slojeva testa daju nam baš onaj ukus kroasana, ali u pogači. Ostaje dugo mekana, ako potraje…
posna pogaca
Sastojci:
20 gr svežeg kvasca ili 5 gr suvog
1 kašika šećera
1 kašika soli
50 ml ulja + 1 kašika
600 gr brašna
200 ml mlake vode
susam za posipanje
100 – 125 gr posnog margarina za premazivanje

Priprema:
Mlakoj vodi dodati kvasac i šećer i promešati da se kvasac krene otapati.
Zatim dodati pola mere brašna i ulje pa dobro to kašikom izraditi.
Sve dok nema grudvica, dobro umutiti.
Zatim dodati ostatak brašna i so pa mešati kašikom i na kraju blago rukom umesiti.
Preliti kašikom ( ili dve ) ulja, premazati celo testo i ostaviti da nakisne oko 45 minuta.
Nakislo testo malo premesiti ( šta znači malo – istresti na podlogu posutu brašnom pa krajeve testa prebaciti prema sredini )
Podeliti na 4 jednaka dela i napraviti loptice, (uštinite jedan komadić testa veličine rafaelo kuglice i ostavite),  lepo ih oblikovati (stavite lopticu na sto tamo gde nema brašna i vrtite rukom u krug i kada je podignete i pogledate od dole ona je zatvorena, baš kao loptica)

posna pogacaOstaviti da odmore 5 minuta pa uzeti onu prvu što se oblikovali, prvo prstima je istanjiti i razvući u krug oko 25 cm.

posna pogacaOtopiti margarin, ali da ne bude vreo, nego onako mekan ( gnjecav ) i premazati krug.

posna pogacaIsto uraditi sa još dva testa i poslagati ih jedno na drugo lepo spajajući ivicu na ivicu.
Četvrto testo sam razvući i prebaciti preko trećeg premazanog.
Podmazati tepsiju margarinom prečnika 30 cm.
Preneti u tepsiju naslagano testo.

posna pogacaZaseći nožem na 8 jednakih delova neka 3cm od sredine pa do kraja, to najbolje uradite ako na sredinu stavite neku malu čašicu ili šolju.

posna pogacaZatim svaki od 8 delova zasečete ukoso pri ivicama.

posna pogacaSad svaki vrh privučete kroz zasečen deo.
Pri sečenju i provlačenju neka su vam i nož i prsti posuti brašnom (  malo se lepi )
Kada izvrtite sve onda ponovite zasecanje po već isečenim ivicama tih trouglića jer će se početi spajati jer testo već kisne.

posna pogacaZatim po sredini svakog trougla zasecite crtu i provucite taj mali zavijeni deo.
Radite jedan po jedan jer ako sve zasečete dok dodjete do kraja ovi zadnji će se slepiti.

posna pogacaOno testo što ste “uštinuli” razvaljati u štraftu pa uviti, dobiće se cvetić i njega zabodite u sredinu.
Na kraju premažite sve otopljenim margarinom, ali opet ne vrelim, pospite susamom i krupnom morskom soli i ostavite da kisne 10 minuta pa uključite rernu na 200 stepeni.

Pecite oko 30 minuta na rešetki nižoj od sredine ali ne skroz dole, otprilije na visini 1/3 rerne, da se tako izrazim.
Peći oko 25 minuta, zavisno od rerne.
Na kraju pečenu pogaču opet premazati četkicom tankim slojem otopljenog margarina i ostaviti tako 5 minuta, a zatim se orkenuti na tacnu ili veliki tanjir i spremna je za služenje.
Ova pogača i ne mora ovako da se uvija, dovoljno je naslagati 4 testa, iseći na 8 trouglova i onda svaki zaseći po sredini pa provući donje delove kroz sredinu.


Nema komentara:

Objavi komentar