srijeda, 1. veljače 2017.

Češki oraščići


Češki oraščići

Recept kojem se uvijek rado vraćam: dekorativni, fini i slasni kolačići koji uvijek iznova ukrašavaju moj stol.



Sastojci
30 dag glatkog brašna
malo praška za pecivo
21 dag margarina
17 dag šećera
3 dag mljevenih oraha
malo cimeta
KREMA:
2,5 dl mlijeka
1 vanilin šećer
3 žumanjka
3 žlice šećera
3 žlice glatkog brašna
10 dag margarina


an style="color: #e64946; font-family: "open sans" , "helvetica" , "arial" , sans-serif;">Priprema
1.
Od sljedećih sastojaka zamijesite glatko tijesto: brašno, prašak za pecivo, margarin, šećer, orasi i cimet.

Tijesto stavljati u kalupe za oraščiće te ih peći na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici do dok ne dobe lijepu zlatnu boju.

Kalupe za oraščiće prethodno dobro, ali u tankom sloju namažem margarinom i nakon toga pobrašnim. Ostatak brašna istresem van. Nakon što ispećem prvu rundu, kalupiće samo malo pobrašnim (drugi ili treći put ih ne mažem opet margarinom). Nemojte kalupiće jako puniti niti stavljati previše praška za pecivo jer inače ne dobijete lijepe polovice “oraha”.
2.
KREMA: Stavite kuhati mlijeko s vanilin šećerom. Posebno izmiješajte žumanjke, šećer i brašno, te tu smjesu ukuhajte u mlijeko. Kuhanu kremu ohladite i zatim u nju dodajte izrađeni margarin.
3.
Kad su “polovice oraha” ohlađene, a krema spremna, krenite u izradu oraščića: dvije polovice sljepite kremom tako da dobijete lijepi rub.
Najbolje ih je napraviti prvi dan tako da keksići malo otpuste nakon sjedinjavanja s kremom.
Posluživanje
Oraščiće poslužite uz kavu, mlijeko ili čaj. Po želji možete ih posipati šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar