četvrtak, 23. veljače 2017.

Voćna salama

Voćna salama



Nekoć su se izvan sezone svježeg voća pripremale slastice od sušenog i koštuničavog voća. Danas svježeg voća ima tijekom cijele godine, ali sušeno je zadržalo svoj stari čar.


Sastojci
300 g suhih šljiva
500 g suhih smokava
250 g datulja
150 g oraha
200 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
korica jedne naranče



Priprema
1.
Očišćene šljive, orahe i koricu naranče narežite na sitne komadiće. Smokve i datulje sameljite.
2.
Šećer u prahu s malo vode kuhajte do gustog sirupa (da se između dva prsta vuče nit), zatim skinite sa štednjaka, dodajte pripremljeno voće i dobro promiješajte.
3.
Aluminijsku foliju pospite s malo kristalnog šećera i odozgo rasporedite dobivenu smjesu. Pomoću folije valjajući oblikujte salamu i stavite je hladiti.
Posluživanje
Kad se voćna salama stvrdne, narežite je na tanke ploške.
Savjet
Voćnu salamu režite nožem s tankom oštricom koji uranjajte u vrelu vodu.

Kesten torta

Kesten torta





Sastojci

Fil od kestena
500 g kesten pirea
200 g putera
secera po ukusu
Bailey's+aroma narance (prirodna, na bazi ulja)
100 g grilijas
50 g istucanih przenih lesnika
Mascarpone fil
250 g mascarpone
1 kasika secera
aroma vanile
1 slag fix
Ostalo
2 banane+limunov sok
kesteni iz likera (mogu umesto kandirani kesteni, smao ih natopite u rumu par sati pre upotrebe)
~100 g piskota
kafa+mleko+Bailey's za natapanje piskota
Ukrasavanje
cokolada za modelovanje sa ukusom kafe
bela cokolada za modelovanje+malo zute gumpaste
1 leptir od secera

Priprema
1.
Umutite kesten pire sa puterom, aromom narance, secerom i bailey's. Odvojiti jednu trecinu i u to umesati grilijas i istucane przene lesnike.
Umutite mascarpone, secer, vanilu i slag fix.
Naseckajte banane i kestene iz likera i nakapajte limunovim sokom.
Loptasti kalup oblozite prozirnom folijom (obe polovine kalupa). U jedan kalup rasporedite deo sa grilijasom (to ce ici dole i treba da bude cvrsce), pa preko toga poslozite piskote, nakvasite ih mesavinom kafe, mleka i Baileys, pa preko toga stavite kriske banana i komadice kestena, tanko premazite mascarpone filom, pa onda fil od kestena, i tako redom dok ne ispunite kalup, isto i u drugom kalupu (fil od kestena-piskote-banane+kesten-mascarpone fil naizmenicno). Spojite polovine kalupa i omotajte sve prozirnom folijom pa stavite u frizider na nekoliko sati da se dobro stegne.

Izvadite iz kalupa, premazite sa malo preostalog fila od kestena i poravnajte. Ukrasite cokoladom za modelovanje, od one sa ukusom kafe oblikujte kupice i slazite ih, od bele sa malo dodate zute gumpaste za boju oblikujte latice i poslozite ih podnu tanjira. Latice malo podbocite aluminijumskom folijom, stegnuce se u frizideru i onda mozete ukloniti foliju. Pred samo posluzenje na vrh stavite leptira od secera.

Sušena junetina

Sušena junetina





Inspirirana južnoafričkim  Biltong usoljenim sušenim mesom, nastao iz potrebe da se meso konzervira. 

Sastojci

1 kg mlade junetine - ja sam koristila od buta
150 ml vinskog octa
3 žličice korijandera u zrnu
1 žličica papra u zrnu
100 g morske soli
100 g šećera - smeđeg ili običnog
1/2 žličice sode bikarbone
po želji malo Worcestershire umaka

Priprema
1.
Izrezati juneće meso na trake širine 5 cm, debljine  poput klasične šnicle - tako sam ja radila, a proizvoljno mogu se rezati i deblji komadi mesa, onda je sušenje duže. Bolje je da meso bude mlađe i bez masnoće, jer se masnoća hoće užegnuti.
2.
Izrezano meso složiti u staklenu ili plastičnu posudu, te ga zaliti octom. Netko pokaplje i Worcestershire umakom, te ostaviti meso da odstoji 30 minuta.
3.
Kratko prepržiti na suho zrna korijandera, te ga pomiješati sa paprom u zrnu i u grubo ih izdrobiti u mužaru.
4.
U trećoj posudi pomiješati sol, šećer i sodu bikarbonu.
5.
Izvaditi meso iz octa, ali ocat ostaviti jer će još biti potreban. Svaki komad mesa posipati prvo zdrobljenim začinima, te smjesom soli, šećera i sode bikarbone. Ostaviti tako začinjeno meso 2 sata (može kraće ili duže - što je duže bit će meso slanije).
6.
Izvaditi meso iz marinade i svaki komad mesa umočiti u preostali ocat i pomoću njega oprati svu sol (obavezno to napraviti jer će osušeno  meso biti preslano). Meni je još bilo potrebno malo octa. Rukama dobro ocijediti meso da se otkloni sva tekućina. Ponovo ga posipati začinima sa svih strana. Meso je spremno za vješanje i sušenje.
7.
Svaki komad mesa vezati debljim koncem i staviti sušiti u pećnicu. Ja sam meso nizala na štapiće za ražnjiće i zakačila ih na  žicu od štednjaka, koju sam stavila na najgornji mogući nivu u pećnici. Voditi računa da meso slobodno visi bez dodirivanja sa strane ili na dnu.
8.
Sušiti u pećnici na laganoj temperaturi (ne preko 40-50°C) uz otvorena vrata pećnice da može izlaziti para. Meso se treba sušiti, a ne peći. Ja sam sušila cijelu noć uz pritvorena vrata pećnice. Sušenje mesa može biti kraće i duže, ovisno  da li želite da vam bude suho meso ili pak u sredini  malo crvenkasto i mekše.
9.
Osušeno meso se može koristiti bez posebne obrade kao grickalica, hladni narezak ili se može kuhati u jelima uz prethodno namakanje. Trajnost ovako sušenog mesa je  najmanje 10-tak dana ili i do 6 mjeseci ako je dobro osušeno i uz pravilno čuvanje, bez vlage. Također se može čuvati i u zamrzivaču. Ja sam većinu spremila u zamrzivač, pa ću ga vaditi i koristiti po potrebi.
Posluživanje
Ovako začinjeno meso može se sušiti i na toplom i suhom mjestu na otvorenom zaštićeno od muha od 3 do 20 dana. Ja sam ovoga puta koristila junetinu, a može se također koristiti piletina, puretina, svinjetina, divljač, meso noja, pa čak i riba.


Smokvenjak salama (od friških smokvi sušenih u pećnici)

Smokvenjak salama (od friških smokvi sušenih u pećnici)



Smokve treba posušiti u pećnici. Istina je da proces traje 3 dana :) no sve kupovne suhe smokve su presušene za ovaj kolač. Ukoliko ipak imate presušene (kupovne) smokve, ubaciti ih u lonac s vrućom vodom na 3 min, pa ih pustiti da se same osuše.

Sastojci

500 g suhih smokvi
100 g badema (ili oraha)
4 žlice travarice (ili lozovače)
lovor, ružmarin

Priprema
1.
Sušenje smokvi:Na rešetku staviti masni papir i na to smokve. Rešetku pozicionirati na polovici pećnice. Sušiti na 60°C sa ventilatorom i to 1-2 sata unutar 12 sati. 2 sata sušenja+10 sati pauze+2 sata šušenja+10 sati pauze... i tako do 6-8 sati sušenja (kad se sve zbroji), ovisi o veličini smokvi i o tome da li su zelene ili već u žućkastoj fazi. Meni obično to traje 2-3 dana.
Prva 2 sata sušenja vrata od pećnice trebaju biti pritvorena da vlaga izađe van (gurnuti kuhaču da se ne zatvore do kraja), ostatak sušenja sa zatvorenim vratima.


2.
Ohlađene smokve samljeti u mašini za mljevenje mesa na manjoj šajbi.


3.
Bademe staviti u vrećicu i istući batom za meso. Ovaj put sam radila 1/3 badema samljevenih i 2/3 tuckanih.


4.
Izmješati samljevene smokve i bademe i dodati 4 žlice travarice. Izmješati u zdjeli. Ja dodam i pola prstohvata ružmarina.


5.
Smjesu staviti na papir za pečenje i oblikovati salamu.


6.
Zarolati u ostatak papira i staviti na rešetku u pećnicu, 40 min na 80°C


7.
Izvaditi na dasku za rezanje, pustiti da se ohladi. Hladno prebaciti na alufoliju. Posipati ružmarinom i listovima lovora, pokriti krpom i ostaviti da se suši 1-2 dana.


8.
Nakon toga zamotati u alufoliju (sa lovorom) i pospremiti u frižider ili neki drugi hladan prostor.


Sušeno meso na zraku

Sušeno meso na zraku



sušena piletina, kare bez kosti, vrat, pisanica ... što god želite - poput pršuta je, napravljeno u kućnim uslovima, odlično! Rađeno po uzoru na Basturmu, specijalit - sušeno meso iz Armenije.

Sastojci

1 kg svinjskog filea ili karea bez kosti ili ...
1,20 kg krupne morske soli
suhi začini mljevena crvena slatka i ljuta paprika, kajenski papar sa mljevenim pimentom, vrlo malo soli, malo kurkume, origana, češnjaka u granulama,
voda ili konjak

Priprema
1.
U posudu veličine mesa koje će se usoliti na dno staviti prst debljine sol, a na nju komad očišćenog mesa bez kosti. Na slici je pileći file - bolje je da bude što deblji, jer dosta primi soli pa da ne bude preslano. Radila sam i sa svinjskim kareom bez kosti. On je malo deblji, pa nema bojazni da će se presoliti.  Ne znam šta je bolje, poput pršuta je. Dakle, sol ispod mesa, oko mesa i prekriti meso sa soli. Cijelo meso mora biti u soli. Ako u toku stajanja ostane bez soli, tada ga dodatno još dosoliti. Nisam vagala sol, ali otprilike ide na 1 kg mesa, 1,20 kg soli krupnije morske - ja sam imala samo sitne i nije smetalo. Poklopiti posudu i ostaviti u najtoplijem dijelu HLADNJAKA 2-3 dana.

 

2.
Nakon tri dana meso izvaditi iz soli i dobro ga oprati u hladnoj vodi, te osušiti papirom. Pomiješati mljevene začine - ako je potrebno još ih sve zajedno sameljite u mlinčiću za kavu, sa malo vode ili konjaka (može i bez tekućine) i meso sa svih strana dobro namazati - utrljati začine u meso. Prije začinjavanja napraviti u mesu rupicu i provući uzicu za okačiti meso kod sušenja.


3.
Dobro začinjeno meso, kratko prosušiti i umotati u gazu, te objesiti i ostaviti na sušenje na prohladnom mjestu, gdje stalno cirkulira zrak. Ja sam meso sušila na balkonu u hladovini (ne na sunčanu stranu) kada je bilo hladno, a kada je toplije onda u hladnjaku. Nastojala sam da je vanjska temperatura sušenja kao u hladnjaku ili vrlo malo viša.


4.
Meso je potrebno sušiti na prohladnom mjestu sve dok se ne prosuši da ga se može lijepo rezati poput pršuta, a najkraće dva tjedna, pa i duže. Meso mora biti čvrsto na dodir i suho, tako da možete rezati jako tanke šnitice osušenog mesa.

5.
Okus ovog fantastičnog sušenog mesa ovisi o začinima koje stavljate. Ja sam stavljala razne začine i zadovoljna sam sa svim začinima. Možete jednostavno koristiti samo malo soli, mljevene crvene paprike slatke i ljute, mljevenog bibera i češnjaka u granulama. Sve skupa pomiješati sa vodom ili može i bez vode i dobro utrljati u meso.


6.
Osušeni pileći file i svinjski kare, te dimljeni sir složeni na tanjur i servirani. Nitko neće vjerovati da ste to vi napravili u vašoj kuhinji. Bolje i slađe od kupovnog. Neka vam je u slast!




Soljenje i / ili salamurenje, sušenje mesa hladnim postupkom

Soljenje i / ili salamurenje, sušenje mesa hladnim postupkom


Hoću napraviti sam svoje meso kao moji stari, e da, nisam tada pratio što se i kako to radi, samo se prisjećam, bio sam klinjo... Koga pitati, pa evo ja ću vam pokušati dati neke osnovne mjere i naputke oko toga, što iz knjiga, iskustva i usmene predaje , a ostalo će doći praksom i kada počnete OSJEĆATI priču oko ovog posla, i zamisliti okus koji će proizaći iz toga... za to ipak treba malo vramena, može poći od ruke od prve, a i ne mora, nemojte odustati, počnite s malim uzorcima dok se ne izvještite, napravite 1 komad slanine, špeka, pancete ili 1 buđolu ..5 kg kobasica... Pa hajmo... Upozorenje, ovaj recept ili bolje rečeno naputak može vremeno doživjeti neke dodatke ili izmjene, pa uvijek prije nego krenete u posao, ponovo pročitajte recept, ne mojte koristiti pohranjenu ili ispisanu varijantu ... Let's go

Sastojci

Suho soljenje/salamurenje
50 kg mesa
10-11% soli 5-5,5 kg
1 % šećera 0,5 kg
Mokro soljenje/salamurenje
50 kg Mesa
18-20 l vode (da pokrije meso), svaki dodatak vode mora sadržavati isti % smjese (soli,šećera)
2,8 % 5,5 kg soli
2,5 % 0,5 kg šećera (2,5 % na 20 l)
50 gr 0,25 % salitre (nitritne soli ili natritne soli s dodatkom salitre) opcionalno
30 gr 0,15 % krupno mljevenog bibera i paprike 1
50 gr 0,25 % lista lovora
50 gr 0,25 % borovice (kleke)
5 glavica luka
5 glavica češnjaka
vlastite arome ovisi o želji i željenom 

Priprema


Suho soljenje/salamurenje
1.
Natraljati dobro meso solju i šećerom te eventualno još nekim pogodnim aromama kao što su tucani biber, paprika, borovica... eventualno češnjak u granulama... Dobro je u nekoliko navrata dosoljavati ukupnu količinu da meso što bolje primi sol, slagati što bolje stisnuto, te po mogućnost pritisnuti nečim teškim, povremeno presložiti meso, odliti sukrvicu s dna posude, možda malo dosoliti, ili ostatak predviđene ukupne količine dodati, ali nemojte ići puno iznad 11%, pažljivo utrljajte sol, posebno u udubine šunke...
Postupak traje 2-3 tjedna... ai više za veelike šunke .
Mokro traje najmanje 3 tjedna.

Kombinirano soljenje/salamurenje.
Prvi tjedan se radi kako je napisano u suhom soljenju.
Solju i šećerom predviđenim za salamuru pospe se RASHLAĐENO meso odmah nakon klanja (ako je smrznuto, odmah nakon što se odmrzne). Šećer se pomiješa sa solju zbog toga što tako sol lakše prodire u meso.
Voda sa svim ostalim NEDODANIM sastojcima NAKON tjedan dana prokuha  i ohladi, te  lijeva na meso.
Držite se omjera ,
ako ste stavitli 10 kg soli na 50 kg mesa a treba vam npr. 20 litara vode, tada je je to previše, omjer slanosti treba biti oko 5-7 % te povećajte količinu vode ili meso natrljajte sa cca 6 kg soli a ne 10 kg kao kod suhog slamurenja.
Mokro, vlažno soljenje/salamurenje
1.
Za vlažno salamurenje napravi se vodena otopina salamure, prokuha se i ohladi. Na 50 litara vode dođe otprilike 10 kg smjese za salamurenje. Veća količina smjese u salamuri dovodi do bržeg usoljavanja, ali onda i proizvod bude slaniji. Meso se potopi u smjesu tako da njome bude posve pokriveno. Ovaj način, koji traje 3 – 4 tjedna, danas se kod nas rjeđe upotrebljava. Vrlo je djelotvorno ubrizgavanje salamure u meso i krvne žile. Meso u salamuri treba kontrolirati, po potrebi dolijevati ili obnavljati salamuru. Prostorija mora biti tamna i zračna, a temperatura ne smije biti iznad + 8°C, jer će se meso početi kvariti. Nakon završenog usoljavanja, meso se odsoljava u mlakoj vodi na temperaturi otprilike oko + 20°C. To traje obično jedan dan, a idućeg se dana meso ocijedi i spremno je za dimljenje.
Sušenje i dimljenje mesa i prerađevina


1.
Sušenje i dimljenje mesa i prerađevina je djelovanje dima, pare i zračnog strujanja na meso i mesne prerađevine, kako bi im se povećala trajnost i dobio karakterističan miris i okus. Treba koristiti što manje drva (najbolje piljevinu) i paziti da temperatura ne prijeđe + 300°C, jer tada nastaju neki štetni kemijski spojevi. Zato treba voditi brigu da drvo polagano izgara.
Kontrolu možete vršiti najbolje da ugradite termometar na vrata, koji pokazuje unutarnju temperaturu i to na mjesto što bliže mesu, jer topli zrak ide gore i tu vidimo koja tempratura dolazi mesu, ako je veća od +20 C , izvucite ložište van, ili prigušite ložište adekvatnim poklopcem koji može imati prozračnike, kao i ložište.
Ložište je najidealnije na kotačičićima (metalnim) te ga možete premješati i izvlačiti kao dječija kolica..
Najpogodnije su tvrde vrste, kao što su hrast, bukva, grab, jasen i dr. Obično se koristi neposredno izgaranje drva u pušnici, ali ložište se može nalaziti i izvan nje, to je najbolja varijanta, da se dim putem cijevi dovodi u pušnicu/sušaru, te se tako može lako kontrolilati teperatura i doložiti , tj. dodimiti po potrebi bez ulaženja u pušnicu.
Ukoliko ložite unutra nastojte da ložište bude pokretno, te da se vatra može pripremiti vani, i kasnije premješatati u pušnici .

 

2.

Dimljenjem se meso suši i mijenja izgled, miris i okus. Hladno dimljenje (na temperaturi od + 20 – 25 °C) primjenjuje se za trajne mesne proizvode, koji se dime nekoliko tjedana, zavisno od veličine komada. Vruće dimljenje (do + 100°C) primjenjuje se za proizvode kraćeg vijeka trajanja, u vremenu od pola sata do nekoliko sati. Na slici je moja prijenosna umotvorina i rukotvorina, multifunkcionalna dimilica, pečnica, sušara..
Nakon završenog dimljenja, meso i mesne prerađevine stavljaju se na sušenje i zrenje. Prostorija treba biti mračna i zračna, a temperatura u njoj od 12 do 16°C. Većina kobasica se suši do 2 mjeseca, a brzina sušenja ovisi o debljini kobasice i o vanjskim klimatskim uvjetima.
Kulen se suši do 4 mjeseca.
Šunke i ostala mesa ostaju na sušenju do 7 mjeseci.
Dozrijevanje (ne sušenje) još može potrajati i više, godinu dana i više godina, kao npr (šunka,pršut, culatello, buđola (uvučena u crijevo, povezana, ili žensku čarapu, ne mrežicu elastičnu, jer se duboko usječe u meso)


3.
Proizvodi ....

4.
Domaća radinost, male sušare, ložište


5.
Bačva ...

6.
Ložište u pušnici ..


7.
Nutra s njima ! ...


8.
Opa evo ih vani sestrice ..

9.
5.12.2015 U "Visilištu" kraj "Oltara", moga "Brloga".....



Karamelizirane kokice

Karamelizirane kokice



Hvala bu-bu koja je čitala moje komentare gdje piše da volim ovakve kokice,te mi poslala recept uz dopuštenje da ga objavim;)-* Na meni je bilo pripremiti ih te uslikati radi boljeg prikaza same izrade.Nemojte odustajati ako vam ne uspiju od prve..i moje prve su bile tamne,za razliku od ovih kad su djeca rekla-o daaa,ove su suuper!!!!!!!:-) Nek vas dužina teksta samog recepta ne prestraši....pisan je opširno radi lakše pripreme.

Sastojci

Za kokice
7 jušnih žlica kokičara
5 jušnih žlica ulja
Karamel
6 dcl šećera
2 dcl vode
40-60g maslaca(margarina)
2 prstohvata soli
1 mala žličica sode bikarbone


Priprema
1.
Najprije pripremite 1 ili 2 tepsije na koju postavite pek-papir.
Pripremite i posudu u koju ćete istresti pržene kokice te silikonsku(preporučljivo)lopaticu sa kojom ćete poslije miješati karamel i kokice(ako imate dvije,još bolje).
Posudu za kokice i silikonski pribor obavezno nauljite.

2.
Kokice vjerojatno znate kako se rade,ali evo i u kratko.
U lonac stavite ulje,a zatim na vatru...tad ubacite kokice,poklopite i tresite lonac da kokice ne zagore.Nek vam uvijek bude pri ruci kuhinjska krpa.
Kad prestanu pucketati,istresite ih u zdjelu koju ste premazali uljem.


3.
Sad pripremite karamel.
U lonac(ako imate sa duplim dnom,još bolje..brže će zakuhati...ja sam u običnu i kuhalo je oko 30min)stavite šećer,vodu,sol i maslac...soda bikarbona dolazi na kraju kuhanja.


4.
Nek kuha.Nije potrebno miješanje,ali budite u blizini lonca.Nek vam budu na umu da uvijek imate kuhinjsku krpu ili rukavicu pri ruci jer od visoke temp možete dobiti opekotine.
Pratite na slici tijek kuhanja i dobivanja boje.Da bi dobilo ovu boju,meni je bilo potrebno 30-ak min.
Nemojte dopustiti da šećer izgori jer ćete u suprotnom dobiti gorke kokice(dolje ću priložiti sliku mog prvog pokušaja gdje nisam bila u blizini lonca dok se karamel kuhao.)ali pazite da ne bude ni blijede boje(nemojte odustajati ako vam ne uspije iz prve,praksom ćete već naučiti,pa i ja još,naravno)
Kad skinete lonac sa vatre,tad ubacite onu žličicu sode i promiješajte.


5.
Držeći krpom lonac,istresite karamel u kokice te miješajte namaštenim silikonskim lopaticama da se karamel spoji sa kokicama.
Sve istresti na tepsiju sa pekpapirom.

6.
Poneke kokice biti će spojene u veće komade,ali ne brinite.Kad se dobro ohlade,odvojite veličine po želji rukama ili oštrim nožem koji ste premazali maslacem.
Sad vam preostaje samo uživati u omiljenoj seriji i ovim grickalicama.
Ukoliko  mislite kokice sačuvati(možda od samih sebe),spremite ih u kartonske ili plastične vrećice.Budu dobre dok ne omakšaju,a to je do jedno 10-ak dana..naravno,ako ih prije tog ne pojedete gledajući  film strave i užasa(heheee,šalim se;);)
7.
Ovo je slika gdje je karamel potamnio više nego treba,pa su sa tim i kokice bile gorke.


srijeda, 22. veljače 2017.

Cappuccino srca

Cappuccino srca


Za zaljubljene... i one koji kombinaciji cappuccina i cokolade ne mogu odoleti.

Sastojci

Testo
200 grama brasna
1 zumance
125 grama maslaca ili margarina
75 grama secera
50 grama krupno rendane cokolade za kuvanje
1 vanilin secer
1 kasika cappuccino praha
osim toga
200 grama gotove tamne glazure od cokolade ili kuverture
mala cokoladna srca za dekoraciju
3 kasike marmelade od borovnice
malo cimeta

Priprema

1.
Od navedenih sastojaka mikserom (sa nastavcima za testo) napraviti glatko testo.
Uviti u foliju i ostaviti sat vremena na hladno.
2.
Ukljuciti rernu na 180 stepeni.
3.
Na pobrasnjenoj radnoj povrsini razvaljati testo debljine 3 mm i modlom vaditi srca (velicine otprilike 5 cm).
Slagati na papirom oblozen pleh i peci 12-15 min.
4.
Gotova srca ostaviti da se ohlade.
Za to vreme istopiti glazuru na pari ili u mikrotalasnoj pecici.
5.
Polovinu srca umakati do pola u glazuru, ukrasiti sa po jedno cokoladno srce i ostaviti na resetku da se glazura stegne.
6.
Marmeladu zagrejati, dodati joj cimet i dobro promesati.
Marmeladom spajati po dva srca, dole cisto a gore cokoladno.

7.
Keksice drzati u plasticnoj ili limenoj kutiji...ili pak odmah pojesti :D
Posluživanje
Mogu se odmah jesti ali su bolji ako malo odstoje. Ja sam ih za Bozic pravila.

kobasice

kobasice


Ovaj recept je star najmanje 50 godina, i samo jednom sam još naišao na recept di se u kobasice stavlja cimet, ali ne znam di,znam da su mnogi skeptični, ali su ove kobasice odlične kad se malo prosuše za na gradele, u fažol,za kuvanje, mogu se jesti i sirove kad se skroz osuše,ali nisu za slavonce i baranjce, i sve koje vole ljuto,pikantno

Sastojci  10 osoba

10 kg svinjsko meso od okruživanja (formiranja pršuta,pečenica,rebara,vismena,...)
20 dkg morske soli
3-5 g mljeveni muškatni oraščić
3-5 g mljeveni klinčić
5-8 g mljeveni cimet
30 g delikates slatke mljevene paprike
5-8 g mljevene ljute paprike
10-15 g mljevenog crnog papra


Priprema

1.
Samliti meso najkrupnije (10) i začiniti začinima te izmišati više puta s pauzama da se začini sjube s mesom,idealno je to rasporediti u 24 sata,dakle,tek sutradan puniti u criva,ali nije toliko važno,ipak,5-6 sati najmanje je poželjno.

2.
Criva kalibra po želji namočiti u mlačnu vodu te nadivati punilicom ili nastavkom na mašini za mlivenje mesa.

3.
Ja odmah nakon stavljanja na štap malo debljom (pletaćom) iglom izbodem kobasice (vidi se na slici), na svaka 2 cm da se može ocidit tekućina.
Sutradan lagano prodimim i tako svako 2-3 dana dok se ne prosuše. E,sad, to svak mora procinit prema podnebju di suši,a nakon toga staviti u konobu ili tamo di već stavljate suvomesnate proizvode na zrijanje.
Posluživanje
Idealne za gradelavanje, ali odlične i u tepsiji u rerni, u fažolu, s kiselim kupusom, a kasnije i sirove, za sve koji ne vole prezačinjeno.

utorak, 21. veljače 2017.

Čokoladne kobasice

Čokoladne kobasice


često ih spremam na ovaj način a recept je iz jednog starog kuvara :))))

Sastojci

potrebno je
250 g keksa lomljenog
200 g tamne čokolade
150 g šećera
100 g putera
3 kom jaja
2 kašičice ruma
50 g badema
5o g pastacia
50 g suvog grožđa
za posipati
po potrebi šećer u prahu Dolcela

Priprema
1.
Umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari da se zgusne, dodati puter i čokoladu izlomljenu na kocke i miješati da se istopi i sve sjedini.
Ostaviti smjesu da se ohladi.
Bademe i pistacje popeći malo u suvoj tavi, ohladiti i isjeckati, suvo grožđe isjeći sitno pa sve pomiješati sa lomljenim keksom. 
Suve sastojke sipati u smjesu od jaja i sve dobro izmiješati 


2.

Na najlon foliju istresti smjesu na 2 ili 3 mjesta pa oblikovati kobasice uz pomoć folije i ostaviti da se malo stegne smjesa
Obilno uvaljati u šećer u prahu 


3.
Kad se dobro ohladi isjeći tanke kriške


Dimljena riba

Dimljena riba



Baka mi je uvijek za post prije blagdana iz Njemačke donosila fantastične sušene ribe, nešto što kod nas nikad nisam vidjela. Danas mi je sinula ideja: Ako mogu dimiti krumpir, zašto ne bih i ribu? I shvatila sam da se riba uistinu ne mora dimiti na duge i komplicirane načine kao meso.


Sastojci

za marinadu dragecovog jape
po želji (a može i bez nje) sastojaka za dotičnu marinadu iz recepta za ribu na provansalski način
za nadjev odnosno marinadu iz mog/Vegetinog recepta za oradu s…aromatičnim nadjevom
po receptu ili izboru sastojaka iz spomenutog recepta
za dimljenje
piljevina za ljubimce
provansalski ili koji drugi začin, koji vam odgovara uz ribu (preporuke u mojim njokima s maslinama i provansa – začinom)
riba začinjena po ukusu
maslinovo ulje


Priprema

1.
Za prvu marinadu, pratite postupak iz recepta navedenog u sastojcima. Možete i bez te marinade ili samo s njom.
2.
Za nadjev odnosno drugu marinadu, pratite postupak iz recepta navedenog u sastojcima. Možete i bez te marinade (ali ja ne bih:) ili samo s njom.
3.
Vatrostalnu posudu namažite maslinovim uljem i u nju položite ribu, koju ćete odozgora također premazati maslinovim uljem te pecite najmanje deset minuta na 200 stupnjeva, a možete ju i skoro do kraja ispeći.
4.
Dno woka obložite alu-folijom, koju ćete zasuti piljevinom za ljubimce, te po njoj posuti željenog začina. Na wok postavite prikladnu rešetku i na nju po želji napacanu ribu. Ribu opet malo premažite maslinovim uljem. Pokrijte. Ribu dimite na najlakšoj vatrici deset minuta ili dulje, ovisno o učinku koji želite postići. Ja ju dimim čak i nešto dulje od pola sata.
Posluživanje
Ribu ne morate marinirati ni na jedan od ovih načina. Izmislite svoj. Ukoliko nema nadjeva, već je samo premazana koječim, preporučam da ju prepolovite po dužini, uz kičmu, tako će se bolje nadimiti. Ako jest punjena, tada ju, da bi se što bolje nadimila, zasjecite dva-tri puta sa svake bočne strane i utrpajte nadjev i u zareze, zatim osim utrobe, također zarežite uz dužinu ponad kičme, pa i tamo napunite.
Možda ribu prije dimljenja, uopće nije potrebno deset minuta peći, ali ja nisam htjela riskirati. Dimljena se riba može jesti i hladna. Preporučam ju uz krumpir – salatu, rajčice iz ulja ili one zapečene rajčice iz mog/Vegetinog recepta za oradu. 
Ukoliko nemate rešetku oblika woka koju će poklopac poklopiti do kraja, morat ćete dimiti na nekom dvorišnom rešou. Ja sam zadnji puta dimila na četvrtastoj rešetki za roštilj, većoj od woka i poklopca (da ne moram jednu po jednu dimu rbiti, već da mi stanu sve tri), pa je dim sukljao van odispod poklopca.

cokolada u casi

cokolada u casi



Sastojci  5 osoba

115g piskota
2dl kuhana kafa
5 zlicica liker od amatteta
200g tamne okolade
225g mascarpone sira
3dl vrhnje za šlag
3 zlice secera u prahu
4 jaja
po zelji tresnje

Priprema

1.
Skuhajte jaku crnu kavu i ohlađenu pomiješajte s amarettom ili maraschinom. Razlomite piškote na komadiće i posložite ih u zdjelu. Zalijte ih kavom. Izmiksajte žumanjak sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane gusta
2.
Umiješajte mascarpone i izmiješano vrhnje za šlag. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim ga umiješajte u smjesu sa sirom. Razlomite kockice čokolade i rastopite ih na pari
3.
Pripremite čaše za desert. U svaku na dno posložite malo kreme od mascarponea pa red namočenih piškota koje zalijte rastopljenom čokoladom. Opet posložite red kreme, rastopljenu čokoladu i ukrasite ušećerenom trešnjom. Ostavite zdjelicu na hladnom sat vremena, a zatim poslužite.

Trobojna ledena kafa

Trobojna ledena kafa


Sastojci

2 kesice Doncafe Ice kafe ili neke slične
250 ml slatke pavlake
1 kašika Doncafe instant kafe ili neke slične
7 g želatina
2 kašike šećera
čokoladni toping

Priprema
1.
Potopite želatin u pola šolje vode, pa ga zagrejte sa kašikom instant kafe i šećerom da se šećer rastopi. Sklonite s vatre, sipajte u neku činijicu ili u neke modle i stavite u frižider da se stegne.
2.
Umutite ice kafu po uputsvu s kesica, pa je rasporedite u 4 čaše. U svaku čašu dodajte malo topinga, pa prebacite u frižider na 10 minuta. Dopunite umućenom slatkom pavlakom, seckanim želeom od kafe ili raznim oblicima želea i poslužite.
Posluživanje
Meni je samo toping, istog trenutka kada sam ga sipala “pao” na dno čaše, ali nije ništa smetalo, osim što kafa nije bila u tri boje.

riblji paprikaš

riblji paprikaš



 Jelo koje najbolje i najviše predstavlja moj rodni grad i po kome je poznat nadaleko,sem po pivu,jel.Nekada se u legendarnom restoranu "Šaran" pravilo i po 200 kotlića dnevno,jer su autobusi iz cele zemlje dovozili hedoniste,gurmane, željne pravog ribljeg paprikaša,koga ruku na srce i danas majstorski i najbolje spremaju apatinci. Način pripreme ovog jela,koje se pravi na ovaj način samo od Bezdana do Bogojeva,je jednostavan,minimalistički i skroman-kao i uostalom život siromašnih ribara koji nisu imali bog zna kakve uslove na Dunavu. Čak i danas kad hoćemo da počastimo dragog gosta nečim specijalnim,nije nam teško da skoknemo po 2-3 kile šarana i uz 2-3 rakijice od kajsije i veselo pucketanje crvene vrbe,pružimo jedinstveni doživljaj koji ostaje u sećanju i prepričava se dugo.

Sastojci  8 osoba

4 kilograma ribe(najbolje šaran,mada dobre su i kombinacije sa somom,bolenom i jazom).
5,5 litara vode.
4 glavice luka,veće.
4 kašike domaće mlevene paprike(za ovo se potrudite jer će dobra paprika dati štih celom jelu).
1/3 kašike ljute mlevene paprike(ako deca jedu,ništa).
1 kašika soli.
2 dl soka od paradajza,ili 1 kašika pirea.
2-3 sušene feferone,njima će onaj ko voli ljuto,popraviti svoju čorbu.

Priprema
1.
Dakle da budemo jasni,ovo je jelo koje se priprema vani,u kotliću,na vatri....NIKAKO na ringli ili plinu.Moj prezir svakome ko ponizi ovo jelo spremajući ga na struji ili plinu i usudi se nazvati tu splačinu Apatinskim ribljim paprikašem.
Daklem,mi apatinci smo jako osetljivi na svoj paprikaš...recimo koliko i slavonci na svoj čuveni kulin.
2.
Dakle,vrlo jednostavno jelo,poštujte količine začina i pobogu nedodavajte ili ne oduzimajte ništa.
Prvo luk,najbolje je da je malo smrzao, pa izgubio svoju gorčinu...naseckajte ga što sitnije možete,ovde ne blender ne dolazi u obzir jer luk iz blendera bude gorak i upropasti sve.
Dakle što sitnije....



3.
...dalje,riba.Dobro je uzeti je dan ranije i očistiti ,naseći i posuti kašikom soli,promešati i ostaviti u frižider...zašto,jednostavno -neće se raspasti u toku kuvanja,a drugo-ukus,so će proći do kosti i dobro začiniti meso.Naravno moze se koristiti i sveza riba,dosta ljudi je čak i preferira.
Začine dodajte odmah....sve,dobro ih utrljajte u ribu....
Što se tiče količine ljutine,nepreterujte 1/3 supene kašike mlevene ljute paprike,je sasvim dovoljno.
Možete ubaciti i 2-3 suve ljute feferone,kojima će oni koji vole baš vatreno doterati samo svoju čorbu.



4.
Voda....važna stavka.
Hoćete da se paprikaš skuva za tačno određeno vreme,da čorba bude gusta-ne pregusta,a da se riba ne raspadne.
E pa, poštujte preporučenu količinu,bar za početak...
A to je 1,4 litar po kili ribe!



5.

Ništa to je to....stavite na vatru i kuvajte tu oko sat vremena,ili dok vam se ne učini dobro,povremeno zavrtite kotlić da nebi zagorelo,nikako nemešajte,sve bi se raspalo...održavajte ujednačenu vatru,ako krene da kipi blago zaljuljajte kotlić.... i uživajte u samom činu pripremanja ovog odličnog jela.Pred kraj probajte, u slučaju da treba još malo da se dosoli.
Inače tradicionalno drvo na kojem se priprema paprikaš je crvena vrba,ali i bukva će lepo da posluži.Dim će dati posebnu aromu čitavom jelu.



Posluživanje
Služi se sa širokim rezancima,tipa tagliatele, al dente.
Po mogućstvu,domaćim.
Prijatno!